Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, juli 27, 2005

Varför prenumerar jag på DN?

I min perfekta avpolitiserade sommarmorgon vaknar jag med en stark kopp kaffe och påbörjar läsningen av Dagens Nyheter. Jag är visserligen van vid att tidningen har en annan politisk linje än vad jag och troligen majoriteten av DN:s läsare har, men nu tror jag att tidningen har slagit sitt eget nyliberala rekord.

Lagen om anställningskydd (LAS) är helt meningslös enligt DN. I själva verket har den försvagat arbetarnas ställning på arbetsmarknaden.

Att LAS eventuellt skulle kunna tänkas skydda löntagarna mot total rättslöshet. Att den åtmninstone( om än otillräcklig)t gör det svårare/besvärligare för arbetsgivarna att utan sakliga skäl avskeda anställda föresvävar inte ledarskribenten.

Eftersom jag vet att detta är en uppfattning som finns utspridd i vissa borgerliga kretsar, så är min fromma förhoppning att de borgerliga partierna modigt tar strid för LAS avskaffande. Gärna i nästa valrörelse.

Under tiden ska jag fundera på om jag inte borde prenumera på Svenska Dagbladet istället. Då vet man att man har en rejäl ärlig högertidning på frukostbordet.

måndag, juli 25, 2005

Romarblod


Steven Saylor:Romarblod

Under sommaren läser jag böcker. Mängder av böcker....Jag borde säkert bara läsa matnyttiga saker. Böcker som man kan använda i sitt dagliga politiska arbete. Eller olika handlingar, utredningar med mera...... Nej jag vägrar..... Det blir iställer oerhört mycket historia, en hel del skönlitteratur men också deckare.

Sommarens stora deckare är självfallet Steven Saylors Romarblod. En fascinerande mordgåta men också en levande och kunnig beskrivning av den sena romerska republikens huvudstad.

Dvs Rom strax innan Caesar. Med utgångspunkt från ett historiskt sant rättsfall där Cicero agerade försvarsadvokat, beger vi oss rätt in i en häxkittel av kriminalitet, korruption och politik. Läs den! Bli romare under några sommardagar.

onsdag, juli 20, 2005

Harrison: Gud vill det!


Dick Harrisons:Gud vill det

När Bush efter "nine eleven" startade sitt krig mot terrorismen så började han tala om ett korståg mot terrorismen. När Usama Bin Ladin kommer med sina vanvettiga utgjutelser så talar han om korsfararna som ockuperar Islams heliga platser i Saudi och Palestina.

Korstågsretoriken härstamar från medeltidens tankevärld. Fanns det avsättning för dess synsätt uppe i skandinavien? Fanns det nordiska korsfarare?

Ja det gjorde det, vilket historikern Dick Harrison leder i bevis i sin intressanta bok Gud vill det.

I själva verket förklarar den medeltida kortstågsrörelsen mycket kring hur nordens och Baltikums länder kom att utformas i tidig medeltid, med avsevärda spår ända in i dagens samhällen.

Harrison lyckas med att förklara den medeltida tankevärlden som är avsevärt annorlund vår, men som ändock medför en del intressanta funderingar kring relationer mellan religion, kultur och etnicitet som har avsevärt intresse även för oss "moderna" människor. Läsvärd och intressant blir mitt omdöme.

måndag, juli 11, 2005

Bosnien en tragedi i Europa.

För tio år sedan idag startade Srebrenitsa masakern. Något som idag uppmärksammas i tidningarna.

Själv minns jag när jag första gången besökte Sarajevo. Det var under den stora belägringen i januari 1995. I flera år hade staden Sarajevo hållits innesluten av vad som kallades "serbiska" styrkor. Jag åkte dit i min egenskap av att sitta i Stockholms stadsfullmäktige. Sarajevo hade bjudit in kommunalpolitiker från hela Europa för att manifestera mot kriget och barbariet, man tänkte sig hålla en stor konferens under en vapenvila som tillfälligt hade utlysts.

Det blev en på många sätt mycket uppskakande resa. Dagen innan jag kom dit hade det snöat och stadens skid och pulka backar hade fyllts utav lekande barn som njöt utav vintern. Fram till det ögonblick då smygskyttarna började skjuta på barnen. En femtonårig pojke blev dödad.

Bland stadens innevånare såg jag hopplöshet och apati lysa ur ögonen. "Vi är övergivna."... "Vi har ingen elström, ingen värme, inget vatten. Vi kan inte gå på våra gator utan att riskera att bli mördade utav en smygskytt eller utav en granat"......"Varför bryr ni er inte. Sarajevo ligger i Europa, Sarajevo är en gammal europeisk stad. Varför bryr ni er inte?"

Själv blev jag upprepade gånger utskälld utav en ung flicka; Leyla Ramich som visade mig runt i den utbombade och mörklagda staden.

Delar utav omvärldens oförmåga att förstå vad som skedde och ovilja till att ingripa var den mycket förenklade bild som spreds av kriget i media. Orsaken till kriget i svensk media var som den framställdes att de före detta jugoslaverna, hade blivit galna. Det var ett oförsonligt etniskt krig mellan serber, muslimer och kroater där alla var lika goda kålsupare.

För mig slogs den bilden i stycken av Leyla som är till hälften serb och till hälften muslim. Den slogs ocklså sönder utav en annan god vän. en serb som numera bor i Sarajevo men som i många år bott i Stockholm. Han tog med mig till sin villa i förororten Stup.

Stup liknar på många sätt Älvsjö i södra Stockholm. Välmående villor omgivna av frukträdgårdar. Där tog likheten slut.

1995 präglades bilden utav skyttegravar och utbombade och utbrända hus. Min kamrats villa stod märkligt orörd i krigets kaos. Tragedin för honnom var att han visserligen fått behålla sin villa men knappast någonsin kunde flytta in i den igen. Villan hade under en tid varit intagen av fienden där de hade våldtagit och mördat tillfångatagna kvinnor.

Merparten av innevånare i staden Sarajevo vägrade att enkelt kategorisera sig som muslim, serb eller kroat. Många var i själva verket blandningar utav allt möjligt. Många hade vänner utav alla sorter. Serber, muslimer och kroater slogs sida vid sida för att försvara Sarajevo.

Dessa demokratins och toleransens hjältar bringar jag idag min hyllning.

lördag, juli 09, 2005

Gammalsvenskbyn i Ukraina


Gammalsvenskby, söndagen den 21 juli 1929


Historien om Gammal Svenskby av Jörgen Hedman och Lars Åhlander

Sommaren är lästid.... Jag har precis avslutat en fascinerade bok om Gammelsvenskbyn i södra Ukraina. Den svenska bosättningen där grundades den 1 maj 1782. Efter det att greve Stenbock i samarbete med tsarinnan Katarina den stora deporterat 2000 Estlandsvenskar från Dagö till Ukraina. Skälet var att de vägrade att bli livegna.

Under 200 år har svenskarna i södra Ukraina upplevt tsarryssland, den ryska revolutionen, kommunismens och fascismens förtryck. Samtidigt har de levt under mycket långa tider helt isolerade från andra svenskspråkiga människor och ändock lyckats med att bevara mycket av sitt kulturarv.

Hedman/Fåhlanders bok är ett stycke fascinerade svensk kulturhistoria som varmt reckomenderas. I sin förlängning väcker den förutom historisk fascination angelägna frågor; som vad det innebär att vara svensk. Är man det via ett medborgarskap i staten Sverige eller är att vara svensk någonting annat?

fredag, juli 01, 2005

Rötmånad 3

Så avslutar Kadhammar sin artikelserie om Stockholms Arbetarekommun. Han försöker göra ett analytiskt avslut vilket inte kan vara lätt med tanke på den högtstående journalistiska kvalitén på de tidigare artiklarna. För Aftonbladets läsare så måste det vara extremt förvirrande.... Kadhammar lanserar ju egentligen tre förklaringsmodeller.

a) S i stockholm kännetecknas av att folk blir vänner och ibland blir förälskade i varandra. det måste ju vara supsekt eftersom det aviker från det normala betende mönstret i resten av samhället.

b) S i Stockholm lamslås utav en hård kamp mellan statsocialister (undertecknad mfl.) och glasnostanhängare (Billström).

c) Ideologierna är stendöda. Allt handlar om rå naken maktkamp mellan elaka apparatchniks hemmahörande i arbetarrörelsens otäcka pamporganisationer.

Välj själv... Eller kan det vara så att allt handlar om ett uselt journalistiskt hafsverk som lika gärna hade kunnat publicerats i vilken veckotidning som helst?

Bloggtoppen.se