Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

söndag, april 30, 2006

Ett bra förslag

I veckan presenterades Stockholms förslag till utveckling av Slakthusområdet. Idén handlar i korthet om att bygga ungefär 7000 nya lägenheter och en evenemangsarena. Jag är för det av ett antal skäl.

För det första behöver Stockholm fler bostäder.
För det andra behöver Gobens köpcentrum ett större underlag.
För det tredje tycker jag att Stockholmsregionens livsmedelhantering inte nödvändigtvis behvöver ligga centralt i staden. När slakthusområdet upprättades 1912 så området i stadens ytterkant. i dag ligger det centralt. Det är dåligt markutnyttjande.
För det fjärde behöver Stockholm och Sverige mer turism. Vi behöver platser där mycket stora publikdragande evengemang kan äga rum. Det handlar alltså inte om att bygga en fotbollsarena. Utan snarare en musikarena.

fredag, april 28, 2006

Grattis, Grattis!!!

Under gårdagskvällen fick jag glada sms meddelanden i strid ström från anhängare till Solnalaget. Så här dagen efter tycker jag att jag kan konstatera att segern var rättvis. Grattis på er era otäckingar.

tisdag, april 25, 2006

Dr Strangelove och Iran

Följer med stigande oro krigshetsen mot Iran. Det blir mer och mer uppenbart att nästa land i den muslimska världen som står på tur att angripas av den kvarvarande supermakten är Iran. Landet är förvisso en avskyvärd kvinnoförtryckande halvdiktatur. Men frågan är om hoten om angrepp är rimliga i det här läget?

Ja det är i högsta grad angeläget för mänsklighetens skull att stoppa spridningen av kärnvapen. Men varför kör västvärden med dubbel bokföring?

- De atommakter som är drivande i icke- spridningsavtalet, har för sin del åtagit sig att minska sitt atombombsinnehav. Intet sker.

I själva verket tolereras Israels kärnvapeninnehav och man har i tysthet accepterat att Pakistan och Indien skaffat kärnvapen. Det sistnämnda landet belönas dessutom av USA i form av utecklat samarbete på kärnkraftssidan.

När då ett muslimskt land planerar att skaffa egna så höjs tonläget dramatiskt.

I dagens Svenska dagblad skriver Gunnar Jervas om orimligheterna i att det globala samfundet ställer olika krav beroende på vem det är id en här typen av frågor.

Själv hoppas jag mest att vi slipper uppleva dr Strangelove i praktiken.

fredag, april 21, 2006

Jag tror att det går vägen

Efter att ha tillbringat en dag på diverse arbetsplatser i västerort så måste jag säga att jag känner mig optimistisk. Det är bra stämning. Slaskjournalistiken verkar inte ha avsatt särskilt djupa intryck bland väljarna. Otroligt nog är folk faktiskt mer intresserade av politik och hur framtiden skall se ut än av diverse skandaler.

Sen får jag en mer positiv känsla än vad jag hade för fyra år sedan. Det kommer nog att gå vägen det här.

måndag, april 10, 2006

Äntligen!!! eller?

Valet i Italien ser ut att bli en otäck rysare. Jag tycker att det borde få vara tillåtet att ropa Äntligen.

Idag tisdag kl 18.27 Ropar jag ÄNTLIGEN

Får dessutom veta hur italienarna bosatta i sverige röstade.

1753 röstade varav 1157 på Prodis union.

Man kan säga mycket om Italien. En sak står dock väldigt klart. Det är inte säkert att man blir en framgångsrik och uppskattad politiker bara för att man är en duktig och framgångsrik storföretagare...

Detta sagt så jublar jag just nu.....Bandiera rossa!!

Det nya universitetsjukhuset

Idag bloggar jag om ett ämne som jag inte kommer kunna blogga om på ett tag.

Det har ju sedan länge varit klart att landstinget har planer på att bygga ett nytt universitetsjukhus i Solna. Vi har utlyst en formgivningstävling och det har inkommit ett antal spännande förslag. Själv är jag ordförande i tävlingsjuryn.

I slutet av april kommer förslagen bli offentliga för allmänheten. men vinnaren koras först efter sommaren. Därför kommer jag att studera förslagen men akta mig nogsamt för att ta del i debatten kring vilket förslag som är bäst. Det väntar jag med till i Augusti.

Själv kommer jag att få en första dragning av tävlingsförslagen idag. Spännande.

söndag, april 09, 2006

Dagens eko (suck)

Den journalistiska drevmentaliten* nådde idag oanade höjder. I morse toppade Ekot med den oerhört viktiga nyheten att Bingo Rimer (snusktidningsfotograf) var förbannad och att han kände sig upprörd eftersom han indirekt hade stött ett socialdemokratiskt lotteri. Ja det är sant. Fast man knappt kan tro det.

Bakgrunden var tydligen att TV 4 hade haft någon form utav tävling i sommras där kändisar renoverade diverse torp. Därefter kunde man vinna torpen i fråga via Speros lotterier. Det sistnämda är ett lotteriföretag som samägs av socialdemokraterna och nykterhetsrörelsen.

Detta var ett Ekot skandalöst och upprörande. Tydligen var det hemskt att Bingo Rimer var kränkt för att han sammanblandats med Sperolotteriet.

Jag för min del känner mig mest kränkt av att Ekots reportrar gör den oerhört seriösa bedömningen att detta var den viktigaste nyheten i Sverige och internationellt idag.

* journalister som jagar i flock utan att tänka. Just nu är det det socialdemokratiska partiet som drevjagas. Imorgon, tja vem vet.

fredag, april 07, 2006

Det är synd om väljarna

Jag är övertygad socialdemokrat. Det blev jag redan i tonåren när jag insåg att jag hör hemma på vänster planhalva i politiken. För mig har aldrig kommunismen varit ett alternativ.

Inte därför att radikalism skulle skrämma mig, snarare tvärtom. För mig är insikten i att all bestående samhällsförändring kräver demokrati och att en fungerande dialog mellan förtroendevalda och väljare det avgörande.

Radikal samhällsförändring kräver också ett mått av respekt för de som inte delar önskemålet om förändring ifråga. Därför är det för mig självklart att stödja den vänsterrörelse som definitivt inte innehåller antidemokrater.

För mig är politik viktigt. För mig är valrörelser en fantastisk fest och högtidsstund då partier och väljare möts i diskussioner om vilka framtider som är möjliga.

Årets valrörelse gör mig emellertid så här långt snarast förtvivlad. Det är knappast politik och framtidsdiskussioner som dominerat diskussionerna så här långt. Istället är det smutskastning och skandalsjournalistik som dominerar.

Politiker är inte helgon och jag tycker inte att de ska vara det heller. Men just nu pågår framförallt i media vad jag skulle vilja kalla för häxjakt på politiker. Det intressanta är inte vad som ska göras för att minska klassklyftor, utanförskap och arbetslöshet för att ta några intressanta frågor. Istället handlar medias intresse och debatten om vilka/vilken politiker som gjort bort sig. Trist.

Jag är inte intresserad av om alla politiker gjort exakt rätt med sina deklarationer. Om alla politiker följt alla bestämmelser i alla regelverk. Det är klart att de som gjort fel ska få ta sina straff och så vidare.... men varför är det intressantare för nyhetsredaktionerna att jaga de som felar än att låta väljarna få ta del av de faktiska vägval som de faktiskt kan göra i höst.

I mitt tycke är det synd om väljarna. Jag förstår varför så många har svårt att bestämma sig om de ska rösta och i så fall vilket/vilka partier de ska stödja. Med den här inledningen på den här valrörelsen är dessutom risken stor för att vi kommer att få en lång smutsig valrörelse. Nyhetsredaktioner och partikanslier kommer göra allt för att hitta skit att kasta åt alla håll.

Med tanke på dagens bloggtema är det väl bäst att understryka att jag själv definitivt inte är ett helgon. Jag har gjort saker i mitt liv som är felaktiga, rent ut sagt dumma. Jag kan garantera att jag säkerligen (om jag får leva) kommer att begå ytterliggare felaktigheter, ja rena dumheter i mitt liv.

Jag tror dock inte att jag är en sämre människa eller politiker för det. Snarare tvärtom.

måndag, april 03, 2006

Varför ska invandrare stödja moderaterna?

Nyheterna rapporterar om att moderaterna endast har en kandidat på valbar plats med invandrarbakgrund till riksdagen. Personen ifråga kandiderar för Värmlandsmoderaterna. Även vad gäller kvinnokandidater inför höstens val är det tydligen illa ställt.

För undertecknad som nog som får betecknas som kraftig antimoderat kommer nyheten snarast som en bekräftelse. Moderaterna är ett parti som främst består av och leds utav medelålders vita män. (vilket i och för sig passar in på undertecknad:)

Jag tycker att det är minst sagt fascinerande att följa moderaternas tankegångar. Jag möter ju många utav dem dagligdags både i landstinget men också i Stockholms stadsfullmäktige. I deras värld finns knappast förorten/ytterstaden som något annat än ett ett eventuellt problem. De frågor som de för fram präglas oerhört mycket utav hur just de välbeställda innerstadsborna resonerar.

Den allmänna oron över ökade klassklyftor och utanförskap besvarar moderaterna med lösningar som snarast förvärrar problemen.

Som socialist kan jag inte annat än glädjas när mina politiska motståndare skjuter sig själva i foten. Att Stockholmsmoderaterna inte har förstått att mer än 20% av stockholmarna har invandrarbakgrund är ju minst sagt uppseendeväckande.

Bloggtoppen.se