Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, april 28, 2009

Starta en svensk vaccinfabrik!

Jag är som de flesta ganska övertygad om att det militära hotet mot Sverige och vår befolkning är ganska litet. Däremot är det uppenbart att vår sårbarhet för finansiella kriser och allmän nedgång i världsekonomin är stort. Likaså gäller risken för pandemier. Läser i tidningen att vi har Tamilflu lager som räcker till en tredjedel av hela befolkningen och att vi har avtal med en privat vaccinfabrik stationerad i utlandet om att vi ska ha "förköps" rätt till vaccin ifall det värsta skulle inträffa.

Själv tror jag att det vore klokt att starta en alldeles egen fabrik, gärna i samarbete med de övriga nordiska länderna. Framtidens försvar handlar om helt andra saker än granater och gevär.

söndag, april 26, 2009

Islands väg ur krisen

Jag tror att Islänningarna är kloka. När världen drabbas av avregleringarnas och nyliberalismens baksmälla. Då är det inte högern som kan visa vägen ur krisen. Idag gläds jag åt de Isländska socialdemokraternas valframgång.

onsdag, april 15, 2009

LÖJLIGT och tragiskt

Massarbetslösheten står och bankar på porten. Det utanförskap som de borgerliga kritiserade 2006 kommer att framstå som en lycklig tid när medborgarna får uppleva den borgerliga regeringens misslyckande ända in på skinnet.

Idag försöker regeringen ge sken av att man storsatsar med 11 miljarder kronor på att bekämpa arbetslösheten. När man studerar förslaget närmare så inser man snabbt att

- 6,6 miljarder består av ökade utbetalningar från den av borgarna försämrade A-kassan.

- 1,1 miljarder till ökade ålderspensionavgifter till följd av att fler tvingas leva på A-kassa.

- 782 miljoner till löne- garantin vid konkurser.

Inte är det mycket till nysatsningar för att hålla folk borta från det utanförskap som arbetslöshet innebär. Istället är det passiva utbetalningar till spillrorna av de trygghetssystem som återstår efter de borgerliga nedskärningarna.

Jag är djupt oroad över vad regeringens totala passivitet vad gäller aktiv närings- och arbetsmarknadspolitik kommer leda till. Utanförskap och massarbetslöshet leder i regel till att människor blir desperata och förtvivlade.

söndag, april 05, 2009

Arbetarekommunens årsmöte

Posted by Picasa



Ibland känns det fördjävligt när en hel helg blir förstörd av möten. Stockholms Arbetarekommuns årsmöte tog visserligen större delen av den här helgen. MEN det var kul och ett riktigt bra möte! Bilden föreställer Veronika Palms avtackning av Bosse Ringholm. I bakgrunden visades ett roligt bildspel med Ringholms politiska gärning som tema...

Bosse har varit en bra ordförande för Stockholms socialdemokrater. När han tog över så präglades alltför mycket av konflikter som hade pågått i åratal. När han slutar så kan man bara konstatera att personstriderna har lagt sig och vi fått möjlighet att ägna oss åt politik, ideologi och organisation. Inför de utmaningar som den stockholmska socialdemokratin har att hantera framöver så kommer det behövas.

torsdag, april 02, 2009

Ett medelklassperspektiv

Att var femte ensamstående mor låter ibland bli att gå till doktorn därför att de inte har råd med patientavgifterna har Karolinska institutet visat tidigare i sina undersökningar rörande sjukvård och klassamhället.

Nu berättar City i dagens tidning att majblommans riksförbund har gjort en undersökning bland 1000 föräldrar med barn i grundskolan. Den undersökningen visar att var tionde förälder inte hämtar ut medicin till sina barn eftersom de inte har råd.

Jag tycker att det här ett problem och en utmaning som vi sjukvårdspolitiker borde ta oss en rejäl funderare kring. I det förslag till sjukvårdspolitiskt program som ska behandlas på partikongressen i höst finns resonemang om hur vi bättre borde kunna säkra allas rätt till god sjukvård.

Uppenbarligen tycker inte alla att det är ett problem att samhällsklass och fattigdom utestänger folk från sjukvård och läkemedel. I samma artikel kommenterar Landstingsrådet Birgitta Rydberg problemet med följande kommentar. " - Med högkostnadsskyddet betalar en familj högst 1800 kronor på ett år för alla barn. Dessutom finns en för hög antibiotikaförskrivning till små barn, så det behöver inte vara negativt att all medicin inte hämtas ut"

Snacka om att betrakta världen ur ett medelklassperspektiv....

onsdag, april 01, 2009

Cornelis? eller Dorsin?

Bloggtoppen.se