Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

söndag, maj 15, 2005

Åbo, Skärgården och Stockholm

Sista torsdagen och fredagen den här veckan var undertecknad och Barry Andersson (stadsfullmäktiges ordförande i Stockholm) och hälsade på Åbo stad och det Egentliga finlands förbund. För dem är förbindelserna västerut till Stockholmsregionen oerhört viktiga. Det är egentligen ganska otroligt att en nationsgräns även i dessa dagar betyder så mycket som det gör. Det är ju alldeles självklart att vi Stockholmare samverkar och samarbetar nära de andra länen och kommunerna runt Mälardalen. Riktigt samma sak kan vi tyvärr inte säga om våra stora finska grannstäder. Åbo som är en utav vära närmsta grannar förtjänar defiinitivt mer "stockholmsk" uppmärksamhet.

Åbo borna var oroade över alla rykten som går runt Värtabanans framtid. Vi tänker sällan på den järnvägslinjen, men för Finland och Åbo är den strategisk och livsiktig. Det är deras stora järnvägsförbindelse söderut till kontinenten. När Norra Statinsområdet exploateras och när vi i landstinget bygger det nya universitetssjukhuset bredvid, så måste man komma ihåg behovet av en fortsatt fungerande Värtabana.

Åbo är också intresserade av fortsatt Skärgårdssamarbete. Jag tror att vi, Åland, Egentliga Finland och kanske Esterna skulle kuna utveckla det gemensamma Skärgårdshavet till att bli en mycket större turism magnet än vad området redan är idag. För storstadströtta Berlin, London och Parisbor vore det vär fascinerande att få resa till Skärgården för att uppleva denna fantastiska naturupplevelse. En idé vore att försöka genomföra gemensamma marknadsföringsinsatser.

Bloggtoppen.se