Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

fredag, maj 27, 2005

En tunnel under Stockholm

Nu har arbetet i landstingets politiska referensgrupp kring Citybanan, dvs pendeltågstunneln under stockholm dragit igång. Den minnesgode kan säkert dra sig till minnes de långa och bitvis ansträngda diskussioner som varit mellan regionens företrädare och staten kring frågan vem som skulle ta på sig ansvaret för denna stora investering.

För ett par månader sedan lyckades vi få tillstånd en principöverenskommelse, där det fastlogs att staten får bygga själva tunneln. Landstinget och stockholm får ta på sig betalningansvaret för de nya pendeltågsstationerna mot ett fast pris.

En i mitt tycke en helt anständig överenskommelse. Den ligger i linje med tidigare överenskommelser, som sagt att det är vi i regionen som tar ansvar för regionala tågstationer, samtidigt som staten tar spår och tunnelansvar. Det fasta priset motiveras av att det är ett högriskprojekt och att själva grundmotivet för att bygga en pendeltågstunnel är statens/nationens behov av utökad kapacitet för fjärrtågstrafiken genom stockholm.

Det som återstår är att bestämma hur stationerna skall se ut och hur mycket det ska kosta, (till ett i förväg bestämt bestämt fast pris), landstinget och stockholm. Det arbetet har precis påbörjats. Därför är det lite trist när Moderaterna direkt återfaller i primitivt skälleri på landsorten rörande skatteutjämningen. De har gått med på principöverenskommelsen, då kan man väl låta lite vatten rinna under stockholms broar innan man återfaller i primitiv stockholm mot resten av sverige retorik.

Sen är det självfallet så att nu skall varje utgiftspost granskas kritiskt. Onödiga extravaganser som orsakar regionens skattebetalare utgifter skall självfallet stoppas.

Sen tror jag att när väl de nya stationerna står klara så kommer det att vara till gagn för stockholm och för Sverige. Vi kommer att få bättre och mer fjärrtågs och regionaltrafik till och från stockholm. Det kommer att gynna tillväxten och skapa fler jobb.

Bloggtoppen.se