Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, maj 25, 2005

Socialismen inom Socialdemokratin

En utav den senaste tidens goda nyheter är att den radikala socialdemokratiska tidskriften Socialistiskt Forum har återuppstått ifrån de döda.

För mig som socialist är det en självklarhet att visionen om ett mer rättvist jämlikt samhälle hör hemma inom socialdemokratin. Det är egentligen obegripligt hur människor som är övertygade om att samhället behöver bli mer jämlikt och demokratiskt, kan välja att organisera sig tillsammans med folk som inte tar avstånd från kommunismen. I själva verket så var och är de kommunistiska samhällsystemen som i praktiken existerat ett hån mot allt vad rättvise och jämlikhetsidealet står för.

Samtidigt befinner sig socialdemokratin alltid i risken att bli "konservativa". I stället för att vara en i grunden samhällskritisk rörelse tenderar mitt parti tyvärr att ibland bli "försvarare" av det befintliga.

Det är därför som tidskriften wwww.socialistisktforum.se är så viktig. Ifrågasätt och kritisera mera, inte utifrån de rika och mäktigas perspektiv, utan ifrån vreden över de klassorättvisor som fortfarande präglar vår värld.

29 Comments:

At 8:16 fm, Anonymous Fredrik Jansson said...

Man tackar och bockar.

 
At 5:16 em, Anonymous Anonym said...

"En av den senaste tidens goda nyheter..."

Vilka andra goda nyheter har du upplevt den senaste tiden?

 
At 9:23 em, Blogger Dag said...

Ja du anonyme vän. Inte vet jag hur du har det. Mitt liv präglas av såväl tråkigheter som glädjeämnen, mest det sistnämda, som tur är.

 
At 1:13 em, Anonymous Anonym said...

Jo tack, även mitt liv innehåller en hel del glädjeämnen. T ex har socialdemokratin i allmännhet och Dag Larsson i synnerhet varit en stor källa till munterhet den senaste tiden. Fortsätt så !

 
At 6:52 em, Blogger Roger said...

Jo. Forum är en källa till glädje. Fast på min tid var det en papperstidning.

Kanske börjar jag bli gammal. Eller så VAR en del saker helt enkelt bättre förr...

 
At 11:27 em, Anonymous Fredrik Jansson said...

Men så är ju kulturborgarrådet sekreterare i KOMTIPAPP (Kommittèn för en tidning i papper) också.

 
At 11:28 em, Blogger Roger said...

PÅ min tid hade vi tjejer i redaktionen också...

 
At 11:46 em, Anonymous Fredrik Jansson said...

Till skillnad från nu eller? http://www.socialistisktforum.se/redax.php

 
At 3:26 em, Anonymous Daniel said...

Tycker att Roger är väldigt konservativ ibland. Tänk på att forum nu för tiden sparar på miljön! Dessutom är det lättare för folk att ta del av tidningen på nätet än när den är av papper. Om jag inte missminner mig så har även herr Kulturborgarråd hittat ut på nätet med en egen blogg nu.

 
At 11:37 em, Blogger Roger said...

JO. Så är det väl. Och till skillnad från den nuvarande cyber-redaktören så funkar mina länkar. Ibland i alla fall...

 
At 8:10 fm, Anonymous fredrik jansson said...

Lägg då in en länk i din nästa kommentar här och berätta hur man gör. Att skriva a [med vinklar] före och /a [med vinklar] efter verkar inte ha funkat helt och hållet. Det ser ut som en länk men funkar inte som en länk.

/Fredrik (redaktör som tillhör minoritetskönet i sin redaktion)

 
At 2:51 em, Blogger Roger said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 2:56 em, Blogger Roger said...

Bajen

det ska vara a href=

 
At 3:07 em, Anonymous Fredrik Jansson said...

Så här alltså? http://www.socialistisktforum.se/redax.php

 
At 3:08 em, Anonymous fredrik jansson said...

Verkar inte funka?

 
At 9:30 em, Blogger Urban Lindstedt said...

En populistisk synpunkt från en nätberoende redaktör: Om Socialistiskt Forum, utan att göra några andra ändringar, kallade sig en blogg hade ni fått vara med i tv-soffor och nått ut till betydligt fler. Mediet är budskapet.

 
At 10:14 em, Anonymous fredrik jansson said...

Faktum är vi numera finns i blogglistan på sap.se. Och jag har nog hävdat att vi faktiskt typ är en blogg. Åtminstone i det rent tekniska utförandet. Vill man kalla det nättidskrift eller blogg kan ju gå på ett ut. Fast fler läsare är alltid välkommna.

 
At 7:47 fm, Blogger Dag said...

Mest skakande i den här debatten är hur goda socialister kan diskutera länkandets mekanik och att de som exempel lägger upp en hänvisning till direktörslaget från Mariatorget.

 
At 8:42 fm, Anonymous fredrik jansson said...

”Hammarbyaren är inte som andra. Framför allt är han vacker. Han har inte djurgårdarens lömska blick, inte heller AIK:arens hasande gång eller göteborgarens hysteriska talesätt. Inte heller skåningens låga fotvalv eller Pekingbons kutryggiga dolskhet.

Nej, Hammarbyaren är i sanning en prydnad för mänskligheten. Likt ett majestätiskt monument höjer han sig över Stockholm. Hans blick är ärligt trofast, hans kinder glöder av hälsa och hans hållning är rakryggat reslig. Ändå - allra vackrast är han inuti. Där klappar ett ädelt hjärta och där har en obefläckad karaktär tagit sitt säte. Lägg därtill en nästan överjordisk snabbhet i tanken - en klokhet och en känslighet som saknar motstycke någonstans.

Ställ honom inför de svåraste problem, stapla upp framför honom all jordens bekymmer, kom till honom med konflikter och elände. Han kommer att lyssna tålmodigt på dina jämmerliga klagovisor, men du kommer också strax finna tröst i hans kloka lösning på världsalltets dilemman

Han är en jäkel på att dricka bira också.”

Det är väl precis vad ni behöver mer av på s-kansliet i Landstinget? ;-)

 
At 1:55 em, Blogger Dag said...

det är just som är det sorgliga. Kloka, vackra, sociala kisar och bruttor som förletts att tillbe en falsk avgud. Gören bot! Stöd varvsabetarlaget.

 
At 2:19 fm, Blogger Klas Corbelius said...

visst är socialistiskt forum en stor glädje för socialdemokratin. till skillnad från många andra är det också en grupp-blogg som visar på vad gemensamma krafter kan åstadkomma.

kamratliga hälsningar
Klas
(med individuell blogg!)

 
At 4:41 em, Anonymous fredrik jansson said...

Idag har jag varit och köpt matchen mellan Bajen och dif på DVD. Och vem vet, om jag tittar på den tillräckligt många gånger kanske jag börjar fatta sympati för "varvsarbetarlaget" från Öfre Östermalm. Eller kanske inte...

 
At 5:23 em, Blogger Dag said...

Fantastiskt. Mer underbara fakta om varsarbetarlaget som leder ligan hittar ni här. http://www.dif.se

 
At 6:52 em, Anonymous fredrik jansson said...

"Djurgårdens idrottsförening bildades den 12 mars 1891 på ett kafé med adressen Alberget 4 på Djurgården. Föreningen bildades lagom till en stor idrotts- och gymnastikfest i Stockholm där ett 20-tal ungdomar på Djurgården i Stockholm ville vara med. Ledande kraft i DIF blev den 22-årige John Jansson och det fanns ett krav på att medlemmarna skulle vara bosatta på Djurgården. Inträdesavgiften bestämdes till 50 öre och månadsavgiften till 10 öre. Det första mötet ägde rum den den 12 mars."

http://www.dif.se/sidor/historia/18911950.asp

Det där med "varvsarbetarlag" verkar inte vara något de vill veta av i den officiella historieskrivningen. Tvärtom verkar det som DIF var en förening som anknöt till bostadsort snarare än arbetsplats. ;-)

 
At 6:23 em, Blogger Roger said...

Dag Larsson lyckas ju kombinera en stor trovärdighet som historiekunnig med ett stort ointresse för idrott och några lika stora skopor humor och skrupellöshet...

Kort sagt - han har fejkat historien för två lag...

Jag menar, alla vet ju att det inte ens heter "ligan"...

 
At 7:55 em, Blogger Dag said...

Jag förstår inte vad ni talar om. Vem som helst inser ju att de två klubbarnas ledningar har allt intresse som finns av att dölja sanningen. Det låtsasproletära Bajen vill självfallet inte att klubbens smutsiga förflutna skall upp till ytan. Varvsarbetarlaget som borde vara stolta över sin historia har en ledning som är livrädd för att sanningen skall uppdagas i de fina Östermalmssalogerna.

Att sen dessutom misstro undertecknad, att tro att jag skulle hitta på en skröna i syfte att djävlas med bajare. Hur kan man bara komma på tanken;)

 
At 12:44 em, Blogger Roger said...

En bild säger mer än tusen ord.

Hur som. Är det ett tidens tecken att en frågeställning om Socialismen inom socialdemokratin urartar i en diskussion om bajen-djurgårn?

 
At 3:53 em, Anonymous Anonym said...

pappa skaffa ett liv!!
eee asså om du lägger ut bilder på mej då...

 
At 9:39 em, Blogger Dag said...

Älskade dotter. Akta dig. Dig har jag ju många roliga bilder utav. Jag kanske skulle starta en blogg som handlar om att vara tonårsförälder......

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se