Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

torsdag, juni 09, 2005

En socialist hyllar en Konservativ....


Winston Churchill

Jag har precis läst klart John Lukacs: Churchills ödesstund. Fem dagar i London maj 1940. Den rekommenderas varmt. Jag tror att det är ett ganska okänt faktum att Churchill var oerhört omstridd i Storbrittanien. De flesta brittiska politiker betraktade honnom som en galenpanna på tjugo och trettiotalet. Inte minst hans mindre lyckade invasionsföretag vid Gallipoli under första världskriget låg honnom i fatet.

Hans envetna och ständigt upprepade påstående att Hitler måste stoppas till varje pris, förskaffade honnom många fiender, inte minst i hans eget parti. De flesta ledande brittiska politiker ansåg så sent som i början av maj 1940 att en uppgörelse med nazi-Tyskland inte bara var nödvändig utan till och med önskvärd.

Avgörandets stund kom när Belgien kapitulerade, när Frankrike höll på att gå under och den brittiska expeditionsstyrkan på kontinenten stod inför det nästan oundvikliga nederlaget.

Med stöd av Labour, liberalerna och en del konservativa lyckades Churchill rida ut stormen.

Lukacs skriver spännade. Det är som en rafflande kriminathriller att dag för dag, timme för timme följa konflikten i den brittiska regeringen och krigskabinettet. Läs den! Njut av en spännade politisk thriller.

4 Comments:

At 9:48 em, Blogger Magnus said...

Ja, det är en bild på Sir Winston. Tänker du berätta varför?

 
At 10:06 em, Blogger Dag said...

Du får ge dig lite till tåls. Jag måste ju hinna bli klar med redigeringen...

 
At 12:25 fm, Blogger Roger said...

Mannen i fråga förefaller ju ha varit en riktig krigshetsare. Och i alla normala tillstånd i världen är det inte någon bra politisk ledare. Med Hitler på plats i Tyskland var han nog inte helt fel dock...

Britterna röstade ju sedan bort honom omedelbart efter kriget.

 
At 7:10 fm, Blogger Dag said...

Det brittiska folket gjorde helt rätt i att välja en labourregering, direkt efter kriget. Det intressanta i historien är dock att flera mycket prominenta konservativa politiker var synnerligen mjuka i köttet gentemot Hitler.

Precis som den tyska högern var. Churchill var det inte. Han var beredd att ta strid, tillsammans med vänstern i brittisk politik för demokratins skull.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se