Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, juni 14, 2005

Vad händer med Stokab?

En utav Stockholms mest spännande framtidssatsningar var (och är?) Stockholms kabelaktiebolag, STOKAB. Idén bakom var att man skulle se till att Stockholm och den kringliggande regionen skulle förses med ett högklassiskt fiberoptiskt nät- it teknologins motorvägar.

Från början var både Stockholm stad och landstinget medverkande, så att man kunde bygga ut nätet över hela Stockholmsregionen. Bland annat försågs samtliga sjukhus och vårdcentraler i Stockholms län, med bredband från Stokab vilket idag underlättar den medicinska utvecklingsrevolution som pågår för närvarande. Efter ett sällsynt kortsynt borgerligt beslut i landstinget, så beslutade man sig för att sälja tillbaka landstingets andel till staden.

Själv blev jag ganska oroad för några år sedan när rykten började nå mig om att ledningen ägnade sig åt väl vidlyftiga investeringar, utan att ha demokratiskt fattade beslut bakom sig. Trots signaler till centralt placerade personer i stadshuset hände ingenting.

Tills plötsligt då den stora kvasten fick gå. Då tyckte åtminstone jag att man å andra sidan gick för långt. Skyldiga såväl som oskyldiga fick gå. Storstädningen gick dessutom i sin plötsliga nit så långt att samförståndet med moderaterna kring Stokab, som gjort att verksamheten kunnat överleva maktskiften revs upp.

Nu blir jag än mer oroad när jag läser Dagens Nyheter. Oro, misstrivsel verkar prägla situationen för de anställda. SKTF tänker tydligen dra bolaget inför Arbetsdomstolen eftersom man ensidigt har sänkt lönerna för en stor grupp anställda, trots gällande kollektivavtal.

Nu har jag stort förtroende för ett antal personer i Stokabs styrelse. Sven Hulterström, (Stokabs ordförande), är en klok och erfaren politiker. Förhoppningsvis reder han ut den här soppan, så att Stokab kan få ägna sig åt vad de skall göra, nämligen skapa förutsättningar för tillväxt och välfärd i Stockholmsregionen.

3 Comments:

At 11:26 fm, Anonymous Anonym said...

"Soppan" Stokab är en pinsam historia både för den politiska ledningen och för Sverige som haft bolaget och modellen som ett mycket uppskattat sätt att skapa en ny infrastruktur för bredband. I utländska media har man lyft fram Stokab som ett föredöme där många länder har tagit efter konceptet. Nu har den politiska ledningen lyckas rasera allt genom att tillsätta en ledning som på intet sätt uppfyller de minsta krav man kan ställa på en företagsledning. En fundering man får är hur rekryteras VD:ar och företagsledningar egentligen, är det via politiska kompisar eller sker det via rekryteringsföretag om det är det senare bör man överväga att byta ut det senare. Annika Billström sa vid en intervju i DN att det inte finns någon gräddfil till VD-posterna i staden bolag.
Att man sedan dessutom ägnar sig åt avancerad skatteplanering gör inte saken bättre.
När man dessutom försöker köra över personalen genom rena stalinmetoder känns hoppet ut för staden kommunal bolag.
Nu står hoppet till Ordföranden och för den delen också viceordföranden.

En som har tappat förtroendet för Stockholms politiken.

Uddo

 
At 4:40 em, Anonymous Anonym said...

Håller helt med om att det som händer med Stokab är en utomordentlig pinsam historia. Bakom alltihop finns det bara en person, som med sin järnvilja styrt valet av ny VD. Jag menar givetvis Annika Billström. När jag läser i Uddo:s inlägg att det enligt Annika Billströms info till DN, inte finns någon gräddfil till VD-posterna i stadens bolag, så har hon fel.
I DN den 24 feb 2004 kritiseras Billström för tillsättningen av Stokabs VD Staffan Lundgren. Kritiken kommer från stadsrevisorn, som anser att Billströms agerade eller rättare sagt brist på kontakt mellan Stokabs styrelse och koncernledningen kan ha påverkat ärendets handläggning.
I samma artikel kan man läsa att Billström en vecka innan ansökningstiden för rekrytering av VD till Stokab gick ut förklarade att VD-jobbet var vikt för Staffan Lundgren, så de 260 sökande hade nog ansträngt sig förgäves. En rekryteringsprocess helt i onödan.
Annika Billström säger i samma artikel, att eftersom bolaget befann sig i en extrem situation, så valde hon att snabbt ta ansvar för att en ny VD kunde utses. Vi har nu kunnat följa det trista resultatet under en längre tid. Det är nu verkligen på tiden att Billström tar sitt fulla ansvar för ”soppan” Stokab och gör som i andra koncerner lämnar över till någon annan.
Personalen på bolaget måste få en arbetsmiljö, så att de åter kan känna värdighet och stolthet för sitt arbete och företag.

Fiber

 
At 6:27 em, Anonymous Anonym said...

Hej på er, Uddo och Fiber
Ni skriver på Dag Larsson blog.Dag är en mycket klok och framtidsinriktad politiker som sedan länge insett IT-infrastrukturens betydelse för indusriell utvecklig och därmed välfärd i stockholmsregionen. Jag vill föreslå att ni oxå skriver på personalborgarrådet Mogerts blog. Det är han som har det politiska delansvaret för vad som nu händer på STOKAB. Enl min kamrater på STOKAB så har VD:n uttalat att han har styrelsens och ägarnas fullständiga förtroende. Stämmer detta? Jag går över till Rogers blog och ställer frågan.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se