Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

måndag, augusti 29, 2005

Att rösta i kyrkovalet....

Som "nyuppväckt" medlem i svenska kyrkan så är det ju för mig en självklarhet att stödja de progressiva krafterna i denna folkrörelse....

Därför var det med stor glädje som jag av en slump mötte min tilltänkte kandidat till kyrkofullmäktigeförsamlingen på bussen från Årsta i morse. Snabbt frågade jag honom vad min röst på honom och partiet skulle betyda.

Min kandidat, (vi kan kalla honnom MJ), hade självfallet rätt inställning till kvinnoprästmotståndarna (kasta ut dem) och till kyrkans människosyn (folkkyrka istället för överhetskyrka). Hans besked fyllde mig med proggressiv tillförsikt.

Allt var bra fram tills dess att MJ berättade att partiet slåss för att bygga en ny kyrka i Årsta. Dess tänkta placering är 200 meter från min bostad.

Jag tycker om kyrkor, i synnerhet gamla vackra medeltidskyrkor, typ Brännkyrka.
Men att bygga en ny modern kyrkobyggnad mitt i Årsta, är det rimligt? I en stad där Svenska kyrkan stänger kyrkor eftersom de inte lockar några besökare. Stor ruelse har fallit över mig.. Vad göra?

13 Comments:

At 9:35 fm, Blogger fredrik said...

Eftersom en ny kyrka förmodligen är den enda av de tre frågorna du nämner som kyrkopolitiker på lokalnivå har något inflytande över föreslår jag att du kontaktar alla på listan och frågar vad de tycker. Välj en person som tycker att det är en dålig idé med en ny kyrka och puscha denne på bloggen. Men är inte Brännkyrka lite, tja gammal? Men det går väl ihop med din skattesyn. Konservativ alltså.

 
At 10:13 fm, Blogger Dag said...

Tack för vänligheten...;) som du vet så är jag en kombination av socialist och oerhört historieintresserad. Jag gillar gamla hus och kultur.

Det här med att enbart rösta på en "pålitlig" kandidat ska jag överväga. Å andra sidan så tyckler jag att det måste vara någon j... ordning i ett parti.

Om nu socialdemokraterna i Enskede Årsta går till val på löftet att bygga ny kyrka i årsta så bör man nog kunna förvänta sig att de alla röstar för detta. Även om jag är emot....

 
At 10:39 fm, Blogger fredrik said...

Men har de förankrat de i stadsdels- och områdesföreningarna? Om så, varför har du inte agerat tidigare?

 
At 11:24 em, Blogger Johan Sjölander said...

Jag förstår verkligen inte. ska det inte räcka med att vilja älska varandra för att gå och r(ö)sta i kyrkovlet. Va.

 
At 11:29 em, Blogger fredrik said...

Nej Johan, vi är betongpartiet.

Betong, tillväxt, administration!

Kärlek och annat flum lämnar vi till miljöpartister och Gudrun Schyman.

 
At 4:40 em, Blogger Håkan Wahlén said...

Bara en stilla bön:
"Måtte detta vara det sista partipolitiska kyrkovalet. Amen"

 
At 10:53 em, Blogger Dag said...

Instämmer. Min grundläggande uppfattning är att kyrkan borde vara enbart borde vara en angelägenhet för religiösa människor.

De socialdemokrater som är kristna ska självfallet vara organiserade och driva socialdemokratiska värderingar i folkrörelsen Svenska kyrkan. Men det är absurt att partier i sin helhet ställer upp i kyrkovalet.

 
At 10:43 fm, Blogger fredrik said...

Ja, här är t ex SSK (Socialdemokratiska studentklubben i Stockholm) en lämplig förebild med sitt studentkårsparti.

 
At 12:00 em, Blogger Johan Sjölander said...

Håller till fullo med om det sista. En rimlig organisationsform vore ett renodlat kyrkoparti. Och SSK/kårpartiet en mycket lämplig (och välfungerande) förebild.
För övrigt kan man väl älska varandra även i betongen.

 
At 1:00 em, Blogger fredrik said...

Ain't no love in the heart of the city var det någon som sjöng.

 
At 4:12 em, Anonymous Anonym said...

Åh, hvor jobbigt! En kirke med klokke 200 meter fra din bostad. Sikken gru! Sikken larm! Og så skal den klimte og klokke hver søndag klokken 10.00 og vække en stakkels gammel politiker fra sin søde søvn. Åh ve! Aldrig har der været så meget larm i Årsta. Pt er lydniveauet sat ned til den grumme lyd af pensionisternes slæbende fødder fulgt af knirkelyden fra deres små usmurte pensionistvogne.

Hvad er dit argument? "Jeg kan godt lide kirker - bare de bliver bygget hos naboen!"? Flot, men mon så ikke du skulle have kigget lidt nøjere på din skatteseddel og funderet over hvorfor du, som hedning, blev trukket i skat? Forstår du, det gør de fleste der er gået ud af kirken nemlig ikke.

Hold nu op med at være sådan en "eftergnällare" - spring ud og vær med i valgkampen. Kæmp for dit parti, kæmp for dit valg, kæmp for dit Årsta og kæmp for din kirke! Hvis du er aktiv hele tiden og ikke bare i sidste øjeblik, kan du jo faktisk være med til at påvirke.

 
At 5:38 em, Blogger Dag said...

Nu blir man uppläxad igen.....

 
At 5:26 em, Anonymous Anonym said...

Dag skriver:
Min grundläggande uppfattning är att kyrkan borde vara enbart borde vara en angelägenhet för religiösa människor.

Jag undrar:
Vad är religiös? Vem bestämmer det? Jag ser mig inte som aktiv kristen, men jag gillar folkkyrkan och det den står för. Jag vill vara medlem och jag känner mig trygg att ha kyrkan i ryggen om jag skulle behöva den. Räcker inte det?

För mig är folkkyrkan verkligen en folkkyrka där alla får plats oavsett skäl. Det är just i den riktningen jag vill att Svenska kyrkan skall gå. Taket skall vara högt och det skall inte begränsas av de bokstavstrogna som ger en dåligt samvete för en massa saker.
Amen!

Sam
http://tacksam.blogs.se

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se