Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

lördag, augusti 27, 2005

Jag är medlem i kyrkan?????

Döm om min förvåning när jag kommer hem och ser röstkortet till kyrkovalet den 18:e september ligga på hallgolvet. Jag är uppenbarligen medlem i Svenska kyrkan. Märkligt.

Så vitt jag vet så ansökte jag om utträde för några år sedan. Jag tror inte på Gud och har en skeptisk hållning till troende kristna. Vilket antagligen beror på de frireligiösa fanatiker i min släkt, som jag hade alldeles för mycket med att göra som barn. När sen kyrkan skildes från staten så försvann den sista anledningen att vara medlem i mina ögon.
Därför gick jag ur .......trodde jag.

En snabb kontroll på skattebeskedet (ja, jag vet man ska studera det noggrant) visar mycket riktigt att jag betalar en ohemult hög medlemsavgift till kyrkan varje år. Således är jag medlem fastän jag inte vetat om det.

Skattebeskedet visar dessutom att jag betalar begravningsavgift till Svenska kyrkan för att hålla kyrkogårdarna i gott skick. Mycket märkligt eftersom kyrkogårdarna i Stockholm ägs och finansieras utav Stockholm stad. Dvs jag betalar för kyrkogårdarnas vidmakthållande både via kommunalskattesedeln och kyrkoskatten!

Så snart som möjligt ska jag gå ur. Och göra det ordentligt. Men innan dess ska jag självfallet rösta i kyrkovalet den 18:e september. Självfallet stöder jag de progressiva krafterna i folkrörelsen Svenska kyrkan, nu när jag har möjlighet att göra det.

6 Comments:

At 12:50 fm, Blogger fredrik said...

Du vet det är som SSU. Folk försöker gå ut om och om igen utan att lyckas.

"Just when I thought I was out, they pull me right back in" eller vad det är Michael Corleone brukar säga.

Själv ska jag ta mig i kragen och gå ur efter valet. Man skulle ha en partiskatt istället. Det är ohyggliga summor man lägger på medlemskapet i Svenska kyrkan. I princip lika mycket som man lägger på avgiften till facket (minus a-kassa).

 
At 4:22 fm, Blogger fredrik said...

Förövrigt borde det finnas borgerliga (socialistiska?) begravningsplatser.

 
At 10:25 fm, Blogger Dag said...

Fördelen med Stockholm är att det finns kollektivt ägda begravningsplatser. Oavsett religiös riktning eller icke, så finns platser som är tillgängliga för alla till den sista vilan. Dessutom tar alla ansvar för den kulturhistoria som kyrkogårdarna är. Fler borde följa Stockholms exempel. Fast man borde slippa dubbelbeskattningen.

 
At 2:28 fm, Blogger fredrik said...

Du har bara förborgerligats av alldeles för höga arvoden. Det är så här det börjar: "Det är så jobbigt med dubbelbeskattningen för begravningavgiften" Sen fortsätter det med "Vi betalar alldeles för mycket skatt i det här landet" för att sedan sluta i "Skatt är stöld!" Jag vet nog hur det går till. Kälkborgaren kryper fram där man minst anar. ;-)

 
At 7:10 fm, Anonymous Stig-Björn Ljunggren said...

Gå ur! Vissa av oss klarade av det redan på 1970-talet och har således spart en bra slant sedan dess! Se där att principer lönar sig!!!

 
At 11:25 fm, Blogger Dag said...

Jag ska gå ur. Men först ska jag låta mitt nymornade kyrkopolitiska intresse få fritt utlopp.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se