Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

måndag, augusti 08, 2005

Strid till mållinjen!

Jag har förstått att borgerliga politiker och sympatisörer känner segervittring inför valet nästa år. Själv möter jag en och annan med hjärtat till vänster, som hänger med huvudet och som säger att det nog är kört....

Jag kan bara konstatera att det vore en ödets ironi och djupt orättvist om borgerligheten återkom till makten i Stockholms läns landsting. Landstinget har förvandlats från att ha varit en djupt skuldsatt verksamhet med över tjugo miljarder i skuld,( enbart 2002 lyckades de borgerliga driva sjukvård och kollektivtrafik med mer än 4 miljarder i underskott), till att bli en verksamhet som har ekonomin i ordning. De borgerliga lånade till den dagliga driften av sjukvård och kollektivtrafik- fullständigt ansvarslöst.

Sommaren 2002 tvingades gravida stockholmsmammor föda sina barn i Finland. Sjukvården präglades av dogmatiska tvångsprivatiseringar. Idag stiger patienternas betyg över sjukvårdens kvalitét.... Även om mycket fortfarande återstår att göra.

Kollektivtrafiken ska vi inte bara tala om. Det räcker med slagdängan Från kaos till ordning.

Jag är övertygad om att de dåliga opinionssiffrorna främst beror på modstulenhet och tveksamhet bland vänsterväljarna. Här kommer några saker som jag tycker borde göras NU.

- Radikal fördelningspolitik. Det var fel signal att avskaffa arvs- och gåvoskatten. I Stället skulle man kunna höja grundavdraget i avsikt att höja köpkraften bland låginkomsttagarna. Man borde se över möjligheterna att öka proggressiviteten i skattesystemet.

- Ny och kraftfullare storstadspolitik! Under några år har staten lagt ner ett antal miljoner kronor på satsningar på olika tidsbegränsade projekt i storstädernas utsatta bostadsområden. I själva verket är storstadsområdenas segregation de mest tydliga exemplen på hur djupt klassamhället fortfarande sitter i Sverige.

Sida vid sida finns områden som domineras av bettonggetton och områden som domineras av överklassens miljonärsvillor. I debatten dominerar och hörs överklassens rop på slopad fatighetsskatt sällan uppmärksammas vad som i själva verket är de stora samhällsproblemen.

Här behövs mer pengar, riktade och långsiktiga satsningar. Lärare som arbetar i problemskolor borde t.ex. ha skyhögt mer betalt än de som arbetar på skolor som Satsjöbadens samskola. Idag är det tvärtom.

- Har vi råd att arbeta? Den frågan ställde redan Ernst Wigforss. Svaret lyder då som nu... Har vi råd att låta människors vilja till arbete vara outnyttjad?

Jag har stor respekt för statens finanser. Konsekvenserna utav Wibbles (fp) slappa budgetregim, fick folket betala genom skyhöga räntor, många tvangs gå från hus och hem. Men att sitta stilla i båten når hundratusentals människor fråntas sitt männikosvärde genom påtvingad sysslolöshet är inte rimligt. Arbetsuppgifterna finns. Åtminstone de som är har varit arbetslösa en längre tid borde sättas i samhällsfinansierade arbeten.

I grunden är jag optimist. Själva grunden i den svenska ekonomin är stark. Vi har en tillväxt på sextiotalsnivå. Industriinvesterinarna ligger över 10% årligen. Det kommer nya jobb. Men långtidsarbetlösheten behöver åtgärdas. Och de som inte passar in i den nya indutrins högt uppressade arbetstempo måste också beredas möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen.

Jag tror dessutom att det blir strid in på mållinjen inför nästa val. Jag minns vad många sa ett år innan valet 2002. I Stockholm sades (S) ha lite mer än 20%. Borgerligheten tog ut valsegern i förskott då också. Vi mobiliserade och vi vann. Det kommer att gå den här gången också.

3 Comments:

At 1:52 fm, Blogger Monica said...

Lägg ner landstingen istället!!!

 
At 11:11 fm, Blogger hanna said...

det skrivs så mycket dumt också, man får liksom inte alls bilden av att sossarna gör nåt bra för stockholm. fast det gör vi.
såg att du länkar till oss, det var ju trevligt av dig! ska se om vi kan kontra med en egen länk, måste bara se till att vi håller könsbalansen på länklistan. vill ju inte medverka till nån male bonding liksom ;)

 
At 11:25 fm, Anonymous Anonym said...

Man kan ju redan i år börja jobba för valseger 2006. Den 18 september är det kyrkoval och vi har nu möjlighet att visa att vi kan vinna både detta val och valet nästa år. Jag uppmanar alla s-sympatisörer att rösta i kyrkovalet, då har vi stora möjligheter att vinna och se till att varken borgerliga partier eller rasistiska partier får något större inflytande. Nästa år gör vi om samma sak! Ingrid H

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se