Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

fredag, september 02, 2005

Katrina och den amerikanska valfardsstaten.

Man blir ju onekligen bade hapen och bedrovad nar man tar del av den valdiga katastrof som drabbat USA. Det talas om tusentals doda, flera stader daribland New Orleans ligger i ruiner. Pa Tv:n skriker overgivna manniskor ut sin fortvivlan... Plundrare drar omkring pa gatorna. Detta i USA varldens maktigaste land, den kvarvarande supermakten.

Mycket senfardigt verkar statsmakten begripa situationens allvar. Forst nu borjar man forsoka aterstalla ordningen. Clinton och Bush den aldre har tydligen dragit igang en nationalinsamling for att hjalpa katastrofens offer.

Det som slar mig som oerhort markligt, ar att nar man redan innan orkanen insag den fara som hotade, sa nojde man sig med att uppmana manniskor att ta sig ifran det befararade katastrofomradet. Sen lat man varje man klara sig sjalv..... De fattiga som inte hade egna mojligheter lamnades kvar for att mota naturkatastrofen sa gott man kunde.

I natt talade Bush till det amerikanska folket. Jag sag talet pa TV har i London dar jag ar just nu. En stor del av hans tal handlade om katastrofens inverkningar pa den amerikanska oljeindustrin. Bensinpriset vantas stiga vilket sjalvfallet oroar presidenten..... Ifall USA var ett sunt land rent politiskt, sa borde han ha betydligt varre saker att oroa sig for.

6 Comments:

At 6:24 fm, Blogger fredrik said...

Semester elle träffa typ Red Ken?

 
At 9:36 fm, Blogger Dag said...

Traffa red ken och titta pa nya vackra sjukhusbyggnader.

 
At 8:30 fm, Anonymous Anonym said...

Naturligtvis är det en fruktansvärd tragedi för alla de drabbade och deras anhöriga. Om man ska se nått positivt händelsen, så får det väl vara timeingen.

Nästa vecka startar toppmötet som bl.a. ska göra avstämmning av milleniemålen. (Där vi med den takt vi har nu kommer att missa målen grovt.) Förhoppningsvis kan Katrina ge amrisarna en mer positiv syn på multilateralt samarbete, vikten av humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete på global nivå. Man kan ju hoppas...

 
At 10:39 fm, Blogger Dag said...

Sant. Igår hörde jag en föredragning av från SL:s VD Lennart jangälv där han beskrev vad SL gör för att minska växthusgasutsläppen från kollektivtrafiken. Mycket av den nödvändiga teknik som behövs för att få trafiken att fungera mer miljövänligt finns redan.

Det som fattas här och var är politisk vilja och förmåga att förstå att det handlar om nädvändiga framtidsinvesteringar.

 
At 4:10 em, Anonymous Anonym said...

Hur hanterade socialdemokratiska regeringen tsunami-katastrofen?

En vis man sa en gång att man inte skall påpeka kvisten i en annan mans öga innan man tagit ut bjälken ur sitt eget.

 
At 5:55 em, Blogger Dag said...

Visst finns det anledning att rikta kritik mot regeringens och UD:s hantering av tsunamin.(Även om jag starkt tvivlar på att borgerliga politiker skulle ha klarat det bättre)

Men regeringens utgångspunkt var och är att alla svenskar är likvärdiga medborgare. Man lämnar inte fattiga medborgare ensamma utan hjälp att möta en naturkatastrof....Det är just det som är skillnaden mellan ett välfärdssamhälle och barbari.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se