Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

söndag, september 18, 2005

Remi, vad händer sedan?

Man kan inte låta bli att fascineras utav det Tyska valresultatet. Enormt borgerligt övertag i väjaroppinionen visade mätningarna under lång tid. Sen slutar det med röd-grön majoritet i Bundestag. Nu är ju det tyska vänsterpartiet i praktiken omöjligt att ha något närmare samarbete med i praktiken.

Det går inte att samarbeta med ett parti som till del innehåller den forna östtyska diktaturens styrande grupp anser de tyska socialdemokraterna, vilket jag bara kan instämma i.

Sen finns det nog anledning för de tyska socialdemokraterna att sjävkritiskt bedöma hur man misslyckats med att bekämpa arbetslöshet och hålla samman arbetarrörelsens grenar; fackföreningsrörelse och parti.

Agneta Merkel och hennes Kristdemokrater bör å sin sida begrunda att nyliberalism har vissa svårigheter med att vinna väljarnas gunst. Dess tankegångar har lika god jordmån i Tyskland som i Sverige.

7 Comments:

At 10:30 fm, Blogger fredrik said...

Det går inte att samarbeta med ett parti som till del innehåller den forna östtyska diktaturens styrande grupp

Skulle du säga samma sak om i princip alla socialdemokratiska partier i Östeuropa. Att PDS/Links delvis har sin bakgrund i gamla statsbärande östtyska kommunistpartiet är givetvis obehagligt, men frågan är hur länge det ska ligga dom i fatet när andra kunde bli goda sossar över en natt. Nej, jag förespråkar röd-röd-grön koalition. Det är enda sättet att få en stabil regering som till skillnad från en "stor koalition" inte banar vägen för ett totalt undergrävande av den tyska demokratin och framväxten av ett livskraftigt nyfascistiskt parti på nationell nivå.

 
At 2:58 em, Blogger Dag said...

Nu kan jag för lite om den Tyska konstitutionen. Men borde det inte vara möjligt att bilda en socialdemokratisk minoritetsregering. Det är ju trots allt röd-grön majoritet. Sen är det, hävdar jag, omöjligt för S att samregerera med ett parti. Som innehåller människor som upprätthöll diktaturen i östtyskland.

 
At 3:35 em, Blogger fredrik said...

Fast i andra östeuropeiska länder är (s) det parti "som innehåller människor som upprätthöll diktaturen." Vad är avgörande för vilka partier i Östeuropa som är OK, medlemskap i PES och SI? PDS/Links verkar vara lika reformerade som vilket annat postkommunistiskt parti i Östeuropa som helst. Kanske mer, med tanke på att deras västliga del framförallt består av fackföreningsfolk och fd SPD-medlemmar.

 
At 7:27 em, Blogger Peter Gustavsson said...

I Dagens Nyheter i dag beskrevs exempelvis våra partikamrater i Polen kort och gott som "exkommunister". Detta trots att de just regerat ett stort NATO-land och skickat trupp till Irak, och knappast genomfört några omfattande jämlikhetsreformer. Att Bushadministrationens definition på när en gammal kommunistnomenklaturist blir rumsren är när han blir nyliberal bombhöger är en sak. Men måste verkligen vi svenska sossar använda samma måttstock? I Berlin sitter SPD och PDS och styr tillsammans, varför skulle de inte kunna göra det i hela Tyskland?

 
At 7:27 em, Blogger Peter Gustavsson said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 10:02 em, Blogger Dag said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 6:22 fm, Blogger Dag said...

Jag håller med om att situationen i Östeuropa är komplicerad... Den skiljer sig dessutom åt från land till land. Det går inte att dra enkla likhetstecken mellan Polen och Tyskland.

Jag måste dock säga att jag har viss förståelse för SPD:arnas skepsis gentemot "SED gänget", mot bakgrund av det förtryck som det forna östtyska kommunistpartiet SED/PDS ägnade sig åt mot den socialdemokratiska rörelsen i Östtyskland efter andra världskriget.

Bitterheten och ilskan sitter i. Och bör göra det dessutom.

Sen kvarstår faktum. Trots DN:s liberala analyser och önskedrömmar så röstade majoriteten av de tyska väljarna för vänsterpolitik. Det bör självfallet sätta avtryck i den politik som bör föras i Tyskland. Följaktligen så skulle en så kallad "stor koalition" mellan SPD och CDU innebära en politisk katastrof för den tyska arbetarrörelsen.

Det enda rimliga är att de tyska socialdemokraterna försöker bilda en minoritetsregering.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se