Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

torsdag, september 08, 2005

Skärgården ska utvecklas...

De kommande månaderna kommer Landstinget att behandla två viktiga program som kommer att ha stor betydelse för skärgårdens utveckling. Det ena heter skärgårdspolitisk program och handlar om landstingets insatser i skärgårdsområdet, det andra är en utveckling av den regionala utvecklingsplanen inriktat på skärgårdsområdet.

Skärgården har ju utvecklats oerhört positivt de senaste trettio åren. Från att ha varit en döende avfolkningsbygd så har det förvandlats till ett område där befolkningsantalet växer. Idag tror jag att de flesta betraktar skärgården som en oerhörd viktigt tillgång för hela Sverige. Det har inte blivit så genom slump utan det har varit en kombination av politik och småföretagande som lett fram till den positiva utvecklingen..

I framtiden står skärgården inför flera viktiga frågeställningar....

- Hur ska man kunna bevara skärgården öppen och tillgängligg för alla? Hur ska vi se till att stockholmarna från de utsatta bostadsområdena får en möjlighet att komma ut och uppleva skärgården?

- Hur ska avägningen göras mellan naturskyddsbehoven och allmänhetens behov av rekrationsområden?

- Vad ska hända med den mark som staten inte längre behöver för försvarsändamål? Moderaterna vill privatisera den, alternativt återlämna den till de gamla ägarna (hur det nu ska vara möjligt?)

- Vad ska göras för upprätthålla offentlig samhällsservice och hur ska vi göra för att möjliggöra för fler att bo och leva ute i skärgården? Inte minst bostadsförsörjningen är ett stort problem?

Läs gärna programmen och kom med ideér...

2 Comments:

At 1:13 em, Anonymous Anonym said...

Fd föreståndaren till Rönneberga kursgård Ola Rask drev frågan om att Skärgårdsstiftelsen skulle överta kronans mark i skärgården och att man på så sätt skulle bevara marken till alla medborgare vilket tyder på att han inte allt igenom var en ond människa
Vidare så skall naturligtvis strandskyddet efterlevas av våra skärgårdskommuner så att båtfolket åtminstone vågar ankra upp utanför utan att bli bortmotad.
Andra frågor att se upp med är Skarv problematiken Skarvarna breder ut sig allt mer och finns nu mer även inne i Mälaren så begränsar vi inte dessa fåglar är det nog ingen som vill åka ut i vår unika arkipelag hur mycket tillträde vi än kan ge de fastboende och fritidsfolket.
Alltså försvarets ”överblivna” mark till Skärgårdsstiftelsen.
Ps: Jag känner en kille som bor i Årsta och är ordförande i Skärgårdsstiftelsen.
Fraktkostnaderna för näringsidkare bör ses över så att priserna för varor och tjänster kan hållas på samma nivå som på fastlandet.

Herr Nilsson

 
At 5:51 em, Blogger Dag said...

Kloka synpounkter, tycker jag. Inte minst viktigt är att man skyddar stränderna i skärgården från privatisering. Moderater brukar hävda att det inte gör något ifall marken är privatägd eftersom vi har allemansrätt i Sverige.

Alla som rört sig ute på extremt tätbebyggda öar ute i skärgården vet hur "välkommen" man känner sig.... Allt fler avständ och privat skyltar dyker upp på de öarna.

Folk ska kunna bo och verka ute i skärgården. Men allmänhetens och naturlivets intressen måste också skyddas.

p.s Och visst är jag ordförande i stiftelsen. Vilket är ett viktigt och roligt uppdrag för en stockholmskis som älskar skärgården;=)

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se