Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, oktober 04, 2005

EU:s utvidgning

Jag röstade nej till svenskt EU medlemskap. Jag gjorde det främst eftersom jag befarade att det skulle leda till svenskt medlemskap i EMU. (Ett valuta och räntesamarbete, som jag anser vara både skadligt och rent ut sagt korkat). Nu undveks ju detta genom segern i folkomröstningen om EMU. Även om Sverige formellt sett fortfarande är förpliktigat att införa EMU på sikt, tack vare medlemskapet i unionen.

Idag får vi höra att Turkiet och Kroatien ska inleda förhandlingar om medlemskap. Det tycker jag är bra, så länge som turkar och kroater önskar det.

Inom unionen pågår en ständigt pågående maktkamp mellan federalister, som vill bygga en europeisk överstat. Och å andra sidan de som i och för sig är för europeiskt samarbete, men som vill att det ska bygga på de de demokratiskt fungerande nationalstaterna. Fler medlemmar i EU omöjliggör federalism.

Sen är det onekligen en poäng att islomofoberna får stryk. Europa är inte en ensidigt kristen västerländsk kontinent. Den är betydligt mer spännande och mångkulturell än vad många föreställer sig.

2 Comments:

At 1:37 em, Anonymous Tomas Rudin said...

Jag noterar att självaste Dag Larsson gläds åt EUs utvidgning. Kanske kan vi nu hoppas att få ännu en partimedlem delaktig i byggandet av ett mer solidariskt, demokratiskt och jämlikt europa. EUs socialister måste enas om en strategi för ändring av det borgerliga samhällets grundvalar. Välkommen broder! Snart hissar vi EUs fana jämte den röda på första maj. Hälsar Tomas Rudin

 
At 7:37 em, Blogger Dag said...

Ja vad ska man säga...

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se