Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, oktober 11, 2005

Håll i hatten

Så sker det som jag hoppades att vi skulle slippa. Det bildas en stor koalition i Tyskland. Mellan socialdemokrater och kristdemokrater. Trotts att det tyska folkets majoritet valde att inte rösta på de borgerliga, så blir kristdemokraten Merkel förbundskansler.

När jag sitter och samtalar med min tyskfödde vän Gert (eg. Gerd) så försöker han förklara tysk politiks realia för mig.

a) 1/4 av det tyska folket fick inte se demokratins seger efter andra världskriget. Istället kom de att fortsätta att bli förtryckta utav en stenhård kommunistisk diktatur i ytterliggare ett halvsekel. Inte minst socialdemokratin i östra tyskland kom att bli oerhört förföljd. När den tyska arbetrarrörelsen i Östtyskland i början av femtiotalet försökte protestera, så blev svaret sovjetiska stridsvagnar. Många av diktauren anhängare finns fortfarande i det nya vänsterpartiet. För den tyska socialdemokrain är det omöjligt att samarbeta med dem.

b) Tysk politisk tradition ser med skräck på minoritetsregeringar. Inte minst efter Weimarrepubliken. Där de svaga minoritetsregeringarna kom att bana väg för Hitler.

Jag är fortfarande skeptisk. Om jag har förstått saken rätt så behöver Tyskland genomföra en lång rad reformer för att skapa mer hållbara förutsättningar för den tyska välfärdsstaten och för ökad sysselsättning. Att försöka göra sådant ihop med ett parti som innehåller starka nyliberal strömningar. Dvs grupperingar som i själva verket vill montera ner skyddet för arbetarna ute på arbetsplatserna samt öka klassklyftorna. Kan det vara hållbart?

Risken är stor för att det tyska politiska kaoset fortsätter och att tysk socialdemokrati går försvagad ur detta.

3 Comments:

At 12:26 em, Blogger Johan Ingerö said...

Sådant kan hända i de bästa av länder, Dag.

I staden jag bor hände något kul i senaste valet: en majoritet av stadens invånare röstade på borgerliga partier och nära nittio procent röstade på partier som lovade att införa biltullar. Sedan kom två borgerliga partier inte in i fullmäktige och plötsligt hade tre vänsterpartier majoritet, och fan om inte de där biltullarna som totalt saknade stöd i staden -men desto mer i städer längre norrut- lyckades komma med också.

Så visst händer det ibland att val tolkas lite olika...

 
At 1:57 em, Blogger Dag said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 1:59 em, Blogger Dag said...

Om nu borgerliga väljare väljer att rösta på bondeförbundet i stockholm, så kan väl knappast socialdemokraterna klandras för det.

I övrigt så kan man bara konstatera att politikens irrgångar äro underliga ibland ;=)

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se