Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

fredag, oktober 21, 2005

Nu kräver gubbarna pigavdrag.

Sen nåra år tillbaka pågår en kampanj där man hävdar att skatteavdrag åt välbärgade för pigtjänster skapar nya jobb. I Finland har man försök med klent resultat. Därför känns det trist när fyra ordföranden från fyra manligt dominerade fackförbund, också går på myten, att nya jobb skapas genom att medel- och överklassen ska få skatteavdrag. För att få ha pigor som sköter hemmen åt dem.

I sakdebatten tycker jag att man kan konstatera följande. Om det finns samhälleliga resurser för att öka produktion av städtjänster bör inte dom i första hand gå till de som behöver hjälp mest?
Vore det inte rimligare om de fyra LO ordförandena krävde återinförande av arvs- och gåvoskatten för att skapa nya resurser till hemtjänsten för att ta ett exempel.

7 Comments:

At 5:26 em, Blogger Johan Ingerö said...

Tja, avdrag är jag ingen fan av. Bättre med generella skattesänkningar. I övrigt är det kul att se att du har förmågan att bedöma vem som "är mest i behov av städhjälp". Här går inte statssocialismen på sparlåga, minsann.

Men du är ju landstingsråd och dessutom hyffsat högt uppe i partihierarkin. Det innebär väl att du reser en hel del och att du bor en del på hotell. Dessutom har du väl någon som städar ditt kontor. Sammantaget törs jag påstå att du är en storkonsument av just "pigtjänster". Frågan är alltså: skulle du benämna dem så även när de arbetar någon annastans än i privata hem? Borde inte du städa ditt eget kontor, ditt eget hotellrum och diska efter dig själv efter konferensmåltiderna?

Och exakt vad skulle "de som mest behöver hjälp" tjäna på återinförda arvs- och gåvoskatter? Jag gissar att dessa människor, som sannolikt hör till de äldre i samhället, skulle tjäna mer på slopad fastighets- och förmögenhetsskatt.

 
At 10:06 em, Blogger Dag said...

Fantastisk sossehatare, den där Johan Ingerö.... Misstänker att det mest provocerande är att jag som är en högavlönad sossepamp inte kräver skatteavdrag om nån städar åt mig.

När och om jag tycker att jag behöver pigtänster, så råkar jag ju tycka att jag kan betala för det(vitt) utan skatteavdrag.

 
At 2:27 em, Blogger Johan Ingerö said...

Men Dag, jag skrev ju faktiskt att jag INTE gillar avdrag. Jag gillar enkla skattesystem som vanligt folk kan begripa utan att anlita skattejurister.

I övrigt besvarade du inte en enda fråga. Lite grann som i fullmäktige.

Någon "fanatiskt sossehatare" är jag knappast. Har många vänner i ditt parti. Däremot retar jag mig på heltidspolitiker som inte kan bemöta ett vanligt påstående utan att plocka fram härskartekniker och antyda att jag är någion slags överklassbracka (vilket jag kan försäkra dig inte är fallet). Sådant är bara pinsamt.

 
At 8:23 em, Blogger Dag said...

Och jag retar mig på enkla påhopp på heltidspolitiker. Sen återstår ju frågan varför jag som högavlönad pamp ska beviljas avdrag för att få ha piga?

 
At 1:14 em, Blogger Johan Ingerö said...

Det ska du egentligen inte. Du som högavlönad pamp ska ge 17 i att pungslå normalinkomsttagare på allt de äger och har i din iver att inrätta nya politiska tjänster (som din, som inte fanns innan 2003) och bygga ut en redan megadopad byråkrati. Däremot kan jag rent pragmatiskt tänka mig att gå med på avdrag OM det leder till att alla dessa pigor istället börjar tjäna sin lön vitt istället för som nu, svart.

Men för tredje gången, någon stor vän av avdrag är jag alltså inte. Däremot vill jag veta om du brukar kalla golvläggare, rörmokare och andra som ibland arbetar hemma hos folk för drängar. Om inte vore det bra om du kunde förklara varför.

För övrigt borde du lära dig av din vän Roger Mogerts debatteknik. Både trevligare och svårare att diskutera med.

 
At 2:37 em, Blogger Dag said...

Man kan alltid diskutera vilka politiska tjänster respektive majoritet tillsätter. Den förra borgerliga regimen i landstinget hade ju en uppsjö sjukvårdslandstingsråd. Vi har valt, av uppenbara skäl, att satsa mer på ekonomisidan.

Vad gäller min debatteknik så gäller självklart att även den kan diskuteras. Men ett bra tips är att om man kallar mig för pamp så reagerar jag.

Jag ser definitivt inte ner på städpersonal lika litet som jagt ser ner på rörmockare. Däremot ser jag ner på högavlönade som maskerar sina skatteavdrags- och bekvämlighetsargument. Därför kallar jag avdraget för pigavdrag. Med udden riktad just mot de gubbar som i regel kräver avdraget.

 
At 3:06 em, Blogger Johan Ingerö said...

Vad gäller de högavlönades maskerade avgångskrav så tror jag,märkligt nog, att vi är ganska överens.

men om du inte ser ner på städpersonal, varför det konsekventa användandet av ordet pigor? Det används jämt av vänsterpolitiker medan ordet drängar aldrig används om de hushållsnära tjänster som utförs av män. Det tycker jag allt är lite märkligt från partier som brukar kalla sig feministiska. Men tydligen är det lättare att kräva lika lön för likvärdigt arbete än att kräva lika status för likvärdigt arbete. Därför är mannen som lägger nytt golv hemma hos dig en "hederlig arbetare" eller rentav egenföretagare medan kvinnan som diskar och dammsuger är en piga.

Den förre omfattas ju även av ROT-avdrag...

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se