Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

lördag, oktober 22, 2005

Warszawa


Slaget om Warszawa

En utav de saker som jag fascineras över när jag rest i Polen är att många till synes gamla vackra kulturstäder som Gdansk och Warszawa, i själva verket är ganska moderna kopior. I bägge städerna är det skrämmande tydligt när man besöker städernas museer och ser fotografier på hur städerna såg ut efter kriget. Då återstod intet annat än ruinhögar.

En utav förklaringarna till det krigets vansinne som skövlat polska städer ges i Norman Davies utmärkta bok, "Slaget om Warszawa, Upproret 1944". Boken är ett utmärkt stycke polsk nutidshistoria.

Den ger en bakgrund till det desperata uppror som bröt ut i staden i augusti 1944. Den skildrar hur storstadens mestadels civila befolkning under två månaders tid gjorde motstånd mot den nazistiska krigsmakten. Den är kritisk både mot sovjetarmén som passivt åsåg tragedin på floden Wislas andra sida. Men den är också oerhört kritisk mot Storbritanniens naivitet rörande förhållandena i Östeuropa.


Boken är inte heller en "kalla krigs skildring" som enögt och ensidigt betraktar tragedin. Den är mångsidig och spännande. Och den ger också en bra bakgrund till de problem som den socialistiska arbetarrörelsen står inför i dagens Polen.

Klart läsvärd och eftersom den finns i pocket, så går den bra att läsa i tunnelbanan.


Posted by Picasa

Bloggtoppen.se