Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

torsdag, november 24, 2005

Dagen efter slaget...

Nu är budgetdebatten i landstinget över. Utifrån min självklart objektiva synpunkt finns en självklar vinnare. Man övertygar knappast någon i en budgetdebatt, men däremot så blir alternativen övertydliga. För mig är det dessutom ett tillfälle att studera vilken alternativ politik som skulle bedrivas i landstinget om olyckan är framme nästa höst.

I landstingspolitiken är moderaterna ett extremistparti. De vill som enda parti privatisera hela sjukvården inklusive sjukhusen. Moderaterna angriper dessutom de ekonomiska förutsättningarna för det sammanhållna enhetskortet i kollektivtrafiken. Högern mäler dessutom ut sig när de föreslår skattesänkningar på 7 miljarder. I kombination med folkpartiets och kristdemokraternas krav på utökad verksamhet, så blir man något bekymrad.

Jag har ju haft förmånen att följa både stadshusets och landstingets budgetdebatter. På en avgörande punkt tycker jag att landstingets debatter är bättre. Det är mindre av personpåhopp och rena plumpheter i landstingets debatter. Även om politikerna i det gamla garnisionsjukhuset skäller på varandra och gör det rejält, så urartar inte debatten. Det är bra för respekten för demokratin och skapar också förutsättningar för dialog över blockgränsen, något som vi behöver mer av i politiken.

7 Comments:

At 2:15 em, Blogger Johan Ingerö said...

Är det bättre i landstinget än i kommunen?? Nu blir jag rädd... De gånger jag tjänstgjort på landstingsfullmäktige har jag alltdi förundrats över att nivån har varit under vad som accepteras i Liberala ungdomsförbundets interna debatter.

Men säger du det så...geezaz.

 
At 3:53 em, Blogger Dag said...

Ja visst är det skrämmande. Landstingsdebatten plågas alltför ofta av förlamande tråkighet. Det är sällan debatten lyfter om man säger så.

Stadshusdebatten som knappast kan beskyllas för att vara tråkig, har tyvärr tendensen att ganska ofta befinna sig nästan på samma nivå som råder i diskussionen, vid korvkiosken på Medis kl 3 på lördagmornarna.

Det är beklagligt oavsett vilket parti man sympatiserar med, eftersom alla medborgare vid sunda vätskor som lyssnar på eländet torde förskräckas.

 
At 2:07 fm, Anonymous Anonym said...

Du säger att moderaterna är ett extremistparti. Hummm. Allvarligt? När man läser bloggar/inlägg/åsikter såsom dina så förstår man att författaren inte har en susning. Är du bekymrad när du hör talas om skattesänkningar? Du gillar inte när individer har makten över sina liv eller hur? En perfekt broiler.

 
At 9:30 fm, Blogger Dag said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 9:56 fm, Blogger Dag said...

Ett extremistparti är ett parti som driver uppfattningar som endat fåtal delar. Lyckligtvis är moderaterna ensamma i att kräva privatiseringar av samtliga sjukhus. Samt skattesänkningar på 7 miljarder i sjukvårds- och kollektivtrafikverksamheterna.

I övrigt anser jag att det är fegisar som debatterar anonymt

 
At 10:43 em, Blogger Patrik said...

Det man undrar är ju vart gränsen är för att vara ett extremistparti går. M hade i senaset lanstingsvalet 23,8%
Miljöpartiet fick tex 4.6% de måste verkligen vara ett extremistparti!
Men de samarbetar ni med?
Ni hade även valet 1998 betydligt lägre valresultar än M, var ni då ett extremistparti?

Ni driver ju frågor (S) som ca: en tredjedel av befolkningen delar, det måste ju betyda att (S) är ett extremistparti!

 
At 4:32 em, Blogger Dag said...

Ett extremistparti och att vara ett litet parti är inte riktigt samma sak.

Alla partier utom M tycker att det är helt orimligt att sämka skatterna med sju miljarder i landstinget. M är dessutom helt ensamma om att vilja totalprivatisera sjukvården. Det är det som är extremt.

Till M:s extremism kan man dessutom tillfoga att SOM:s* värderingsundersökningar, tydligt visar att folket gärna betalar höga skatter till sjukvården och att endast en mycket liten minoritet, (vilket inkluderar moderaternas sympatisörerer) vill totalprivatisera sjukvården).

Eftersom det tydligen är känsligt att bli utpekad som politisk extremist, Så bör jag väl också påpeka att jag inte tycker att det fel att vara extremist i alla lägen. Om man brinner för en politisk uppfattning ska man självfallet stå för den.

M:s bekymmer är ju att man vill vara statsbärande. Det ledande partiet i maktalliansen för Sverige. Jag tror att det kommer att bli att krångligt för M att hålla ihop politiken om man är seriös i den ambitionen.(och i fall olyckan är framme, så att de får den chansen)

* SOM=Värderingsinstitutet knutet till Göteborgs samhällsvetenskapliga institution som gör årliga mätningar av hur folkets förtroende och värderingar utvecklar sig.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se