Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

lördag, december 31, 2005

Gott nytt år!

Nu är årets sista dag inne. Precis som de flesta så har jag förhoppningar och farhågor inför det nya året. Mina privata behåller jag för mig själv. Men här kommer några som jag gärna delar med av.

1. En ny trippelseger. Socialdemokraterna vinner självfallet valet i september, i riket, Stockholm och i regionen. Helt övertygad om att vi vinner är jag vad gäller det nationella valet. Bakom skandaler och pseudohändelser kvarstår fakta. Det går bra för Sverige - varför byta till ett gäng som har en lång rad av misslyckanden bakom sig?

Vad gäller Stockholm så är fakta att staden genomgår en ganska snabb föryngring. Stockholm håller på att bli mer likt andra europeiska storstäder, och där röstar väljarna radikalt. Hur det går för socialdemokratin i Stockholm på sikt vågar jag inte tvärsäkert uttala mig om, men att staden skulle präglas av en stark borgerlighet i framtiden betraktar jag som uteslutet. Det mesta pekar på att det rödgröna blockets väljarbas håller på att förstärkas i huvudstaden.

Mer bekymmersamt tror jag att det blir i regionvalet-landstingsvalet. Det finns starka borgerliga fästen i framförallt de nordöstra villakommunerna. De väljarna röstar, tillskillnad från många väljare i socialdemokratiskt dominerade områden. I landstingsvalet blir det inte politiska hårdfakta som avgör (De talar solklart till vår fördel: -4,5 miljarder i underskott 2002, ordning och reda 2006). Istället avgörs landstingsvalet av partiernas förmåga till mobilisering.

2. Karadzic och Mladic ställs inför domstolen i Haag och döms för sina brott mot mänskligheten. Det är upprörande att två av världshistoriens värsta krigsförbrytare, sen andra världskriget fortfarande går fria. Ansvariga som de är för den sanslöst grymma belägringen av Sarajevo och morden på männen och pojkarna från Srebrenitsa borde de sitta inne.

3. EU:s tankepaus efter konstitutionsfiaskot tar slut. En utav 2005 års års stora händelser var när de franska och holländska folken röstade nej till konstitutionsförslaget. Det kom son en total chock, för de som tycker att politiken och demokratin skall centraliseras till Bryssel.

Förhoppningsvis leder bakslaget till en seriös diskussion om Europafrågorna. De europeiska folken vill inte ha ett Europas förenta stater. Det är till och med så att en hel del frågor som idag ligger på europanivå bör återföras till nationalstaterna, jordbrukspolitiken för att ta ett exempel. För övrigt borde de direkta valen till Europaparlamentet avskaffas. Det är fråga om en skendemokrati som inte ens hälften av väljarna vill delta i. Om man ska ha ett Europaparlament så borde det väljas indirekt avd e nationella parlamenten.

4. Fackföreningsrörelsens ställning stärks internationellt. I den alltmer globaliserade världen blir det allt lättare för de internationella storföretagen att exploatera arbetskraften. det mest cyniska exemplet, är antagligen den kommunistiska diktaturen Kina där partieliten ingått en ohelig allians med det internationella storkapitalet. Kina och resten av världen behöver fria, oberoende och starka fackföreningar. De legala rättigheterna för fackföreningsrörelsen att slåss för kollektivavtal och anständiga arbetsvillkor måste säkras, också över nationsgränserna.

5. Den stora farhågan inför 2006? Ja det är väl att högerkrafterna i USA fortsätter att bromsa alla försök till en vettig internationell miljöpolitik.

Gott nytt år önskar jag alla hur som helst.

3 Comments:

At 4:46 em, Anonymous Anonym said...

Saxat från:
http://www.jarnkaminerna.nu/intervjuer.asp?action=viewdif&id=3199

Skönaste ramsan/sången:
Tryck på gaesen - Sören Laersen, En man å Mats Hulth gick å såg på Djurgårn.......

Undra vem Hulth hade med sig eller om det var mannen som skrek ramsan som hade Hulth med sig ;-)

 
At 8:28 em, Blogger Dag said...

Huvudsaken var att de hejade på järnkaminerna;=)

 
At 2:03 fm, Anonymous HLS said...

Tack Dag för Din tablå över vad som händer under valåret 2006.
Naturligtvis blir det precis så som du skissat!
Jag ser fram emot att få ge borgarna en match.
Och Du kan väl också vara snäll och tala om för de hätska moderaterna som stod och hindrade trafiken i dag med sin undergångsprognos över trängselskatten att titta på motion 1977:43 till kommunfullmäktige i Stockholms stad från Carl Cederschiöld och Anders Gustáv m fl moderater - där de krävde att trängselavgifter skulle införas i Stockholm. Att Anders Gustáv har mage att låtsas som ingenting!
God fortsättning på det nya året!

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se