Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, januari 24, 2006

Ett riktigt dåligt förslag

Enligt de senaste dagarnas tidningsuppgifter så kommer regeringen att lägga fram förslag om ett särskilt skatteavdrag för bosatta i glesbygdskommuner i det inre Norrland. Motivet sägs vara de höga uppvärmningskostnaderna som drabbar medborgarna just i Norrlands inland. Det är i mitt tycke ett sällsynt korkat förslag.

I den sista omgången av diskussioner kring det nya skatteutjämningsssystemet, så analyserade man nogsamt de ingående beräkningsfaktorerna. En av de saker som man tidgt kom fram till att ta bort var det särskilda kallortstillägget. Det går inte att bevisa att fastigheter i Norrland kostar mer att värma upp än fastigheter längre söderut i Sverige.

Jag är som de flesta stockholmare anhängare av ett ett skatteutjämningssystem. Det är inte en slump att de borgerligas gnäll över skatteutjämningen har haft svårt att vinna gehör. Den senaste valkampanjens borgerliga försök att ställa Stockholm mot resten av Sverige, misslyckades just därför.

Utjämning och särbehandling är ibland nödvändig. Men det måste basera sig på fakta och saklig grund. Det här dåligt genomtänkta förslaget kommer bara göra borgerliga torgmötesagitatorer glada och valrörelsen än tuffare för oss.

Bloggtoppen.se