Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

fredag, januari 27, 2006

Hamas valseger


Som man sår får man skörda.
Tragedin fortsätterPosted by Picasa

18 Comments:

At 5:21 em, Blogger Nya Bergérusbloggen 3.0 said...

Hej, jag har precis gått in i kedjebrevsträsket och skickar nu apan (läs: Bloggutmaningen) vidare till dig:
http://tyreso2006.blogspot.com/2006/01/bloggutmaning-frn-maryam-den-frsta.html

 
At 2:54 em, Blogger Johan Ingerö said...

Så det var Israels fel att Hamas vann valet?

Intressant teori. Hur förklarar du nazisternas valframgångar i Tyskland på trettiotalet?

Tänk noga nu.....

 
At 7:29 em, Blogger Dag said...

Nu tar du väl ändå priset. Tycker du inte att du rullat nog i gyttja?

 
At 12:46 fm, Anonymous Anonym said...

Dag, du borde skammas. Oavsett murar etc sa ar de enda som ar ansvariga for hamas seger de som rostat pa hamas. Det finns inga ursakter for att rosta pa rasistiska massmordare, INGA. Nar skinheads samlas i stockholm och staller till med otyg sa borjar man val inte med att leda forklaringsmodeller av typen; de hade det svart nar de var sma. Man tar tydligt avstand fran nazism. Pa samma vis bor man reservationslost ta avstand fran hamas ideologi och alla som sympatiserar med den, i detta fall en majoritet av palestinierna.

 
At 7:46 fm, Blogger Dag said...

Kära "modiga" anonyma debattör. Det måste vara möjligt att debattera konflikten mellan Palestina och Israel utan att samtidigt behöva diskutera nazismen i Tyskland under trettiotalet.

Om du dessutom tar mitt blogginlägg som stöd för Hamasrörelsen så tycker jag att du ska läsa det en gång till och fundera...

Intressant i sammanhanget är att liberala Dagens Nyheter gjorde exakt samma koppling som jag gör, på sin ledarsida. Dagen efter det palestinska valet.

 
At 11:48 fm, Blogger Johan Ingerö said...

Anonymous vill nog bara att du ska göra det du anser att Fogh Rasmussen gjorde rätt som gjorde: ta avstånd från extremism.

Din bloggpost påstår att Israel och dess skyddsbarriär skapat Hamas valframgångar, och i ett kort, primitivt och enkelt perspektiv ligger det en del i det.

MEN, Hamas är en organisation med exakt samma agenda och exakt samma "slutgiltiga lösning" som Hitler och NSDAP. Läs deras stadgar så får de se. Muren, gränskontrollerna och annat som rör Israels säkerhet har skapats som direkt konsekvens av Hamas faiblesse för att lära sina egna barn att detonera i folkmassor.

Det är smaklöst att hävda att Hamas framgång är Israels fel. Den som gör det bör löpa linan ut och säga att de svenska flyktingarna ska bära skulden för lasermannen eller Karl XII-kravallerna i början av nittiotalet.

Sveriges linje att denna vidriga organisation ska få fortsatt bistånd visar på svagheten i såväl Sveriges som Europas utrikespolitik.

 
At 2:21 em, Blogger Dag said...

Jag tycker att det är smaklöst att blanda ihop konflikten mellan palestinierna och Israel med nazisterna i Tyskland på trettiotalet.

Sen glädjer det mig att även du förstår att extremism föder extremism. Vilket är det som jag och dagens Nyheters ledarsida hävdar.

 
At 5:57 em, Anonymous Anonym said...

Det är du självsom bäddar för jämförelsen mellan Nazityskland och den arbisk-israeliska konflikten med ditt påstående att Israel orsakade Hamas valseger. I själva verket så är murbygget ett resultat av de palestinska terrorgrupperna (bl a Hamas) pågående judeutrotning. Ta avstånd från den istället. Eller är kasta skit på Israel det enda du kan?

Jag

 
At 7:54 em, Blogger Dag said...

Jag noterar fortfarande att du modigt och rakryggat fortsätter att vara anonym. stå för dina åsikter istället. så ska jag försöka förklara för dig varför det är möjligt att kunna diskutera mellanösternkonfliken, utan att per automatik dra in de vidriga nazisterna i den diskussionen.

 
At 12:04 em, Blogger Johan Ingerö said...

Problemet är ju att Hamas program i mångt och mykte liknar NSDAP:s gamla hållning. Hamas är inte primärt upprörda över de "ockuoperade" områdena utan över Israels och judarnas fysiska existens någonstans i mellanöstern. Det framgår tydligt av deras program som gällt sedan 80-talet.

Om Norges regering ansåg att varje svensk skulle drivas ut i östersjön och uppfostrade sina barn att spränga sig själva i bitar på svenska caféé´r och bussar skulle nog inte många svenskar acceptera förhandlingar med Norge, helt enkelt eftersom ingen rimligen kan vilja förhandla om sin egen existens.

Det är utifrån dessa åsikter Hamas har agerat sedan 80-talet och det är utifrån detta agerande som Israel bygger murar, kontrollstationer, fryser tillgångar, gör räder mot Hamas tränings- och rekryteringsläger samt knäpper deras ledare när de kommer åt.

Alltså: påståendet att Israel bär skulden för Hamas valseger är absurt, men eftersom många i just detta land ändå anser att det är så så anser jag att frågan om vem som bar skulden för NSDAP:s valsegrar i Tyskland på 30-talet är fullt relevanta.

Har man inte fattat vilket ideologiskt hat Hamas känner för judar per se så har man inte fattat något om antisemitism och därmed inte heller om nazismens grund.

För att förstå Israel måste man förstå förintelsen. Många svenskar gör inte det. Medan amerikaner, engelsmän, fransmän, danskar, norrmän etc, etc dog i kamp mot axelmakterna så krälade Sverige i stoftet och slickade Hitlers läderstövlar. Inte konstigt att så få brytt sig om att sätta sig in i Hamas egentliga ideologi.

 
At 5:06 em, Blogger Dag said...

Jag har asbolut inget emot att folk skäller på Hamas. Det är onekligen en synnerligen obehaglig och extremistisk rörelse. det är som jag säger i min blogg. Där inte gott att Hamas har vunnit det paestinska valet. Det är tragedi som fördjupar och förvärrar konflikten. sen kan man fundera över varför de mer moderata palestinska krafterna har omöjliggjorts.

Här anser jag att Likud och i synnerhet Sharon har en hel del på sitt samvete.

I sammanhanget tycker jag att det är viktigt att säga att Israels olagliga och folkrättstridiga ockupation av Palestina måste upphöra. Murbygget är en skandal och kommer att föda än mer extremism. Vilket jag inte riktigt tror var meningen.

Det som sker nu är en fortgående tragedi som ytterst drabbar oskyldiga israeler och palestinier.

Ingerös allmänna svepande omdömen om Sverige och andra världskriget har jag bemött tidigare. Jag tycker att han ska knata iväg och fråga de gråhåriga veteranerna i sitt parti (FP), om de hade förslag på någon sorts annorlunda svensk politik, visavi Hitler än vad Per Albin hade?

Dessutom borde väl enögda isarelvänner någon gång tröttna på att slå Holocast i huvudet på det Palestinska folket. Tyskarna och europeérna bör få betala för det vidriga övergreppet mot mänsligheten och judarna. Men på vilket sätt var palestinierna ansvariga för Hitlers tyranni och folkrättsbrott?

Sympati och medkänsla med det judiska folket går att ha samtidigt som man anser att folkrätt ska gälla även i Palestina

 
At 11:18 fm, Blogger Johan Ingerö said...

...och Stockholms arbetarekommuns främste slugger fortsätter sitt infantila fäktande mot väderkvarnar.

Jag nämnde inget om PA eller ditt älskade parti, men det vore naturligtvis intressant att se dig utveckla tesen att fp har samma dassiga statud visavis diktaturer som s.

Men nu är det inte det saken gäller, vilket en normalt läskunnig person hade kunnat se i min tidigare text.

Inte heller har jag dunkat förintelsen i huvudet på någr apalestinier. Däremot har jag konstaterat att många av dem röstar på en organisation som delar Hitlers uppfattning om vad man bör göra med judar och dessutom förnekar att förintelsen ägt rum.

Just eftersom det var europeer som genomförde förintelsen borde det vara just dessa som reagerar när något parti någonstans i världen upprepar Hitlers ambitioner i sin retorik. Istället får vi en lång rad analyser från en lång rad utrikespolitiska ignoramusar om att Sharon skapat Hamas valseger.

 
At 2:05 em, Blogger Dag said...

Det var inte jag som blandade ihop mellanösternkonflikten och Sveriges agerande underv andra världskriget. Om Ingerö (FP) anklagar S för undfallenhet under andra världskriget. Så återstår ju för honnom att klargöra om FP agerade rätt eller fel under kriget. Man ska ju inte kasta sten i glashus, heter det visst...

 
At 1:36 em, Blogger Johan Ingerö said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 1:37 em, Blogger Johan Ingerö said...

Jag har inte anklagat s specifikt, och inte heller sagt något om mitt parti. Jag skrev:

"För att förstå Israel måste man förstå förintelsen. Många svenskar gör inte det. Medan amerikaner, engelsmän, fransmän, danskar, norrmän etc, etc dog i kamp mot axelmakterna så krälade Sverige i stoftet och slickade Hitlers läderstövlar. Inte konstigt att så få brytt sig om att sätta sig in i Hamas egentliga ideologi"

Min kritik riktas mot allt och alla som lät tyska soldater passera, och jag drar slutsatsen att Sveriges fega neutralitetspolitik (som vi för övrigt avhandlat tidigare) har fått oss att glömma den viktiga konflikten mellan demokrati och diktatur som olika samhällssystem.

Alltså, min åsikt är att den glömskan är vad som får dig och andra att poängtera just Israels roll i Hamas valseger.

För övrigt ser vi nu prov på detta i form av de gräsliga hot- och våldsaktioner som riktas mot civila europeer och nu även en dansk ambassad.

För att travestera en bekant slogan: demokrati vs diktatur. Så enkelt är det.

 
At 11:02 em, Blogger Dag said...

Du har ju redan i tidigare inlägg bevisat att du har svårigheter att se balanserat på mellanösternkonflikten.

Tragedin som mitt blogginlägg handlar om är att fanatikerna å ömse sidor som omöjliggör en långsiktig lösning. Extremisterna på bägge sidor orkestrerar konflikten. Sen förvärras situationen av att merparten av debatten kring Palestina/Israel upptas av naiva blåögda israelvänner eller enögda palestinavänner som alltför ofta gör debatter kring mellanösternkonflikten till trista och intellektuellt meningslösa skyttegravskrig.

Samtidigt som de enda offren, vanliga israeler och palestiner får fortsätta att betala priset.

Sen kan jag ju inte låta bli att konstatera att dina bristande historiska kunskaper och förmåga till reflektion kring de vägval som de små skandinaviska länderna hade under kriget. Knappast döljs av undermåliga retoriska utfall.

 
At 11:04 fm, Blogger Johan Ingerö said...

De små skandinaviska länderna, säger du?

Tja, Danmark invaderades, Norge invaderas. I båda dessa länder fanns motståndsrörelser. Min mormor var soldat i den norska motståndsrörelsen och fajtades med näbbar och klor mot tyskarna och mot Quislings regim.

Under tiden slickade Sverige läderstövel, åtminstone tills efter det tyska nederlaget vid Stalingrad. Man stod avsides, höll käften, hävdade lögnaktigt att beredskapen var god och hejade på den som såg ut att ha överläget. Socialdemokraterna var helt klart guldmedaljörerna i den grenen, även om alla riksdagspartier har ett visst ansvar.

Du är nog den första person jag hört förringa eller försvara den blötdjurspolitik Sverige förde gentemot Nazityskland.

 
At 8:27 em, Blogger Dag said...

"Socialdemokraterna var helt klart guldmedaljörerna i den grenen, även om alla riksdagspartier har ett visst ansvar."

Säger Ingerö(fp). Fantastiskt. Vilken riksdagsgrupp i samlingsregeringen tyckte direkt att man skulle att släppa igenom Engelbrektdivisionen genom Sverige. Folkpartiets eller socialdemokraternas? Ta reda på det och återkom om du tycker att du kan stå för det uttalndet.

Som en liten bakgrundstips: -

- En utav grupperna var emot men ville inte spräcka samlingsregeringen. Lycka till med historiestudierna. Historia är kul i synnerhet när den grundas på fakta och inte på halvbildning.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se