Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

lördag, februari 18, 2006

En antikapitalistisk betraktelse...

Många har låtit sitt politiska intresse den senaste veckan koncentrera sig kring konstitutionsutskottets förhör med olika tjänstemän och politiker. Så inte jag. Jag har tycker att tsunamikatastrofens efterspel är en sorglig och ganska smaklös historia. Och då menar jag att såväl regeringssidan som oppositionssidan förtjänar kritik.

För mig har istället den gångna veckans två viktigaste händelser varit beskedet att Bacho lägger ner sin fabrik i Enköping. en mer än hundra år gammal industritradition försvinner. Verksamheten i Enköping försvinner til Spanien istället. På TV ser jag gråtande arbetare som arbetat tjugo, trettio år på företaget som nu ställs utan jobb. Direktören låter hälsa " Det är priset vi får betala för den globala värd vi lever i i dag."

Till saken hör att Bachos fabrik inte var olönsam, tvärtom den var oerhört vinstgivande. Fast tydligen inte tillräckligt mycket vinstgivande. Beslutet att avskeda arbetarna vid den vinstgivande fabriken fattades utav SNA Europe-koncernen dit Bahco hör.

För mig som demokratisk socialist understryker det ånyo att ägarfrågorna ingalunda är oviktiga som alltför många naivt tycks tro.

Det andra händelsen är det rättsliga efterspelet till Skandiaafären. I det fallet handlar det om personlig girighet som i slutändan drivit makten och inflytandet över ett av Sveriges viktigaste företag utomlands. Även om rättvisans kvarnar mal långsamt så gläder det mig att rättegången är inledd.

Bloggtoppen.se