Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, februari 01, 2006

Kiruna Stockholm tur och retur

Mötte Lars Törnman (Kirunapartiet) i en debatt i Tv Stockholm i morse, om det eventuella förslaget om extra grundavdrag på 1000 kr för de som bor i glesbygdskommuner.

I mitt tycke är förslaget sällsynt korkat och omöjligt att försvara. Vi ska ha skatter (höga) och vi ska ha fungerande skatteutjämning och regionalpolitik. Hela Sverige ska leva! Men varför ska familjen Tumturk i Alby, Botkyrka med samma inkomst som familjen Svensson i Kiruna betala högre statlig inkomstskatt?

Det är alltid kul att munhuggas med Lasse, han försvarar sin region med glöd. Samtidigt är han lika ensidigt enögd som Stockholmsmoderaterna. Enligt Lasse står Norrbotten för allt som är gott i landet. i princip försörjer elkraften och gruvorna resten av Sverige. och det är bara rätt att Stockholmare pröjsar.

Moderaterna i Stockholm tycks å andra sidan tro att all välfärd skapas innanför Stockholms tullar. Stockholmarna och de som bor i de rika nordostkommunerna har inget ansvar för hur välfärden fungerar för resten av det här landets invånare. Låt var och en sköta sig själv.

I mitt tycke är Sverige en nation där vi har ansvar för att hela landet fungerar. Vi ska självfallet ha utjämning mellan rika och fattiga regioner. Det vore orimligt om de rika och välbärgade på Lidingö och i Täby skulle kunna leva i små miljonärsparadis med låga skatter, samtidigt som välfärden i Norrbotten havererar.

En förutsättning för landets framtida välfärd är att alla delar av landet får förutsättningar för att skapa nya jobb och välfärdstillväxt.

Statens skatteintäkter måste emellertid bygga på tydlighet och rättvisa. Höginkomsttagare och förmögna ska betala mer än fattiga. Bostadsorten ska inte vara det bestämmande, när den statliga inkomstskattesatsen beräknas, tycker jag. Fast det är väl bäst att vara tydlig när det gäller fastighetskatten. Det är en bra skatt och den bör självfallet utgå ifrån fastighetens värde.

Ifall det här rent ut sagt korkade förslaget verkligen läggs fram, så kommer jag att börja driva krav om höjt grundavdrag, för de som bor i Stockholmsregionens utsatta stadsdelar.

Bloggtoppen.se