Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

torsdag, februari 23, 2006

Positiv särbehandling?

Imorgon kommer den statliga diskriminingskommittén föreslå att man inför postiv särbehandling vid rekryteringar.

I mina ögon är det befängt att särbehandla enskilda människor när man gör anställningar. Var och en måste prövas på sina egna meriter. Därför är det glädjande att bland annat LO tar så kraftfullt avstånd från denna återvändsgränd.

Visst är det angeläget att vidta kraftfulla åtgärder före att komma åt de ökande etniska och klassmässiga klyftorna i Sverige. Att införa positiv särbehandling är emellertid detsamma som att skjuta sig själv i foten. Det finns politiska krafter i vårt land som skulle jubla, och se en chans att göra samma politiska genombrott som i Danmark och Norge.


Kampen mot etnisk och social diskrimering behöver förstärkas. Jag är övertygad om att de avgörande möjligheterna finns att finna inom skol- och bostadspolitikens områden.

Bristen på bostäder som kan efterfrågas av alla i alla stadsdelar leder till ofrivillig bostadsegregation. Ohämmad expansion av friskolor (inte minst religiösa sådana) samt oförmågan att fördela resurser till de som behöver dem mest leder till ökande klassklyftor i skolväsendet.

2 Comments:

At 9:06 fm, Blogger Johan Ingerö said...

Tja, LO har ju helt motsatt syn när det gäller ickesossar med fackliga uppdrag. Då är varken kompetens eller medlemmarnas önskemål intressant.

Men i princip håller jag med. Typiskt Sverige att vara så efterblivet, Nixon införde affirmative action i USA i sjuttiotalets början och idag konstaterar de flesta amerikaner att det inte gjorde någon nytta.

...och vilka bstämmer sig då för att testa samma tönteri? Naturligtvis den politiskt korrekta randstaten i norra Europa...

 
At 9:44 fm, Blogger Johan Sjölander said...

Visst är det märkligt med folkpartister som upprörs över politisk korrekthet? Ur led är tiden...

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se