Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, mars 15, 2006

Danska språket

Jag har alltid haft lätt att förstå danska. Varför vet jag inte. Däremot tycker jag att de räknar obegripligt. Sen har jag stor sympati för alla svenskar som bestämt hävdar att danska är obegripligt grötigt.

Till alla mina danska vänner och till min danska kone framför jag följande lilla hyllning.

1 Comments:

At 2:28 fm, Anonymous Anonym said...

Jag håller med om att det danska uttalet är vanskligt för många svenska öron.

Jag tycker emellertid inte att det är märkvärdigt att du har lätt att läsa danskt skriftspråk. Det är ju i skrift väldigt små skillnader. I löpande text är enligt siffror jag tagit del av 90 % igenkännbart och begripligt för en svenskspråkig person med någorlunda ordförråd.

Vad gäller deras sätt att räkna är det ju inte så svårt egentligen bara man förstår principen. Vi räknade ju också enligt samma system förr men har ju nu lämnat det för ett betydligt lättare. De räknar ju fortfarande i tjog så bara man greppar att tres är 3 x 20 (d v s tre tjog) och firs (hur det nu stavas) är 4 x 20 och fems är 5 gånger 20 samt att halvtres då är 2,5 x 20, halvfjers är 3.5 x 20, halvfems är 4.5 x 20 så har man ju klarat biffen.

Dessutom kan ju danskarna vårt räknesystem också eftersom det finns parallellt i Danmark så en snäll dansk bör ju kunna anpassa sig.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se