Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, mars 29, 2006

Är undergången här?


Sent på kvällarna brukar jag läsa annat än politiska handlingar. Det brukar bli historia eller deckare. För ett tag sen hittade jag den högintressanta och spännande boken Undergång skriven av Jared Diamond. Boken är både en fascinerande historisk genomgång av varför ett antal mänskliga civilisationer har gått under, men också en samtidsbetraktelse över de utmaningar som mänskligheten står inför idag och i framtiden.

Diamond skriver om Påskön, indianer i New mexico och om vikingarna på Grönland. För de sistnämnda var det kombinationen av miljöförstöring och kulturkonservatism som medförde att vikingabosättningarna på Grönland dog ut. Klimatförändringarna gjorde det omöjligt för de bosatta i väster- och österbygden att fortsätta att leva som jordbrukare och herdar. Lokala tabun och konservatism gjorde att de sista nordborna bokstavligen svalt ihjäl samtidigt som sjöar, floder och hav var fyllda av villebråd. Att jaga dem hade dock inneburit att de hade tvingats leva som inuiter, något som de absolut vägrade att göra.

Avsnitten om de utmaningar som dagens civilisation står inför är minst lika spännade. Hur hanterar vi den växande världsbefolkningen och miljön? Hur möter vi u-ländernas berättigade krav på att få en större del av jordens alltmer ansträngda naturresurser?

Jag hade förväntat mig att boken skulle sluta som en dystopi, en undergångsvision. I själva verket är Jared Diamond försiktigt optimistisk om mänsklighetens framtid.

Bloggtoppen.se