Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, mars 22, 2006

Återreglera för tillväxtens skull!

SCA.s styrelseordförande Sverker Martin-Löf är dagens hjälte och sanningsägare. Han har upptäckt att liberalernas teser om att alla avregleringar alltid är rätt inte stämmer. För ingenjörsvetenskapsakademins räkning har han underökt elavregleringens effekter på den svenska industrin.

Hans slutsatser är som följer....

"Vi ser idag ingen annan lösning på energiprisproblemen än en statlig reglering av elmarknaden"

"De låga råvarupriserna har länge kompenserat transportkostnaderna till marknaderna men alltsedan avregleringen av elmarknaden är den konkurrensfördelen borta"

"Nu minska investeringarna i processindustrin och det beror i hög grad på osäkerheten om vart elmarknaden är på väg"

"Tidigare användes våra vinster till att öka kapaciteten och utveckla produkterna. Nu hamnar vinsterna hos energibolagen"

Jag konstaterar att den enkla sanningen är den avregleringen är ett fiasko. Den har lett till reckordhöga elpriser. Nu ligger det på 54 per kilowattimme. De enorma vinsterna som oligopföretagen drar in investeras inte ens i nya energianläggningar. Vilket gör ytterliggare förvärrar problemen både för industrin men också för vanliga hushåll.

5 Comments:

At 12:20 em, Anonymous Anonym said...

Nå ja Hjälte o hjälte han snackar nog inte så lite i egen sak. Men o andra sidan så behöver o har svensk industri billig el detta leder till högre sysselsättning.
För övrigt kan jan inet på minnamig om någon avreglering som varit särskilt lykosam,men på minn mig gärna. Den första som jag kommer i håg var Taxi o alla vet det gått, arbetsförmedlingen, bostadskön listan kan bli hur lång som helst.
Herr Nilsson

 
At 10:21 fm, Blogger Dag said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 10:23 fm, Blogger Dag said...

instämmer att han talar i eget intresse. En avreglering som jag var tveksam till men som ändå lett till lägre priser för konsumenterna är utan tvekan teleavregleringen.

Det som stör mig mest är dock de religiösa fanatikerna. De som alltid hävdar att reglering eller avreglering är rätt osett hur verkligheten ser ut.

I dag återfinns de flesta religiösa fanatikerna hos liberalerna. Ett helt gäng skogstokiga politiker och ekonomer inspirerade av Chikagoskolan kräver avreglering av allt, oavsett priset för detta.

Paardoxen är ju dessutom den att alla fungerande ekonomier kräver regelverk. Markandsekonomi kräver reglering för att kunna fungera. Det konstiga är att marknadsfundamentalister har så svårt att förstå detta.

10:21 AM

 
At 6:22 em, Anonymous Anonym said...

Tele avregleringen funkar än så länge tack vare vi har en stark statligt ägd leverantör, titta bara på täckningsgraden över landet, om inte Telia fanns skulle bara halva ytan av Sverige vara täckt för mobilsamtal medlas ¾ av svenska folket kunde få ringa mobilt.
Den så kallade marknaden fungerar bara så länge massor av företag kan konkurrera med varandra på lika villkor.
Risken finns alltid när vi börjar närma oss oligopol att marknaden slutar att fungera och det inträffar när vi börjar gå ner till 7-8 företag som dominerar en marknad.
Då kan dessa företag träffas över en ärtsoppa varje torsdag och dela upp ”marknaden” mellan sig, byggbranschen är ett lysande exempel på detta.
Ja, ja jag vet att Vattenfall är dominerande i Sverige som el-leverantör men skillnaden är den att samtliga bolag i norden sätter priserna på el efter det dyraste produktionssättet. Om vi i Sverige kan producera el för cirka 8 öre kilowatten så producerar DANSKARNA sin el för 39 öre Kw och priset sätts efter det dyraste alternativet, låter inte klokt men så funkar den Nordiska elbörsen
Herr Nilsson

 
At 8:53 fm, Blogger Dag said...

http://www.n24.se/dynamiskt/it_telekom/did_12211331.asp

Jag är bredd att backa. Billigare priser har det blivit på Telemarknaden. Men knappast ordning och reda

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se