Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

lördag, maj 27, 2006

Spräng bojorna!


Det finns böcker som efterlämnar en mängd intryck, tankar och idéer. Adam Hotschilds "Spräng bojorna" är en sådan bok. Förutom att den är en lysande historisk bok som skildrar utsugningen av människor i form av slaveri, som var vanligt för inte alltför länge sedan så skildrar den den mycket breda folkliga rörelsen i Storbrittanien som lyckades med det då otänkbara, att få stopp på slavhandeln och slaveriet.

Mycket av det som vi idag betraktar som vanligt klassikt folkrörelsearbete startades och uppfanns av antislaverirörelsen under slutet på 1700 talet, början på 1800 talet. Cirkulär, organisationsuppbyggnad, namninsamlingar, köpbojkotter, rockslagsmärken mm. Grunderna för hur breda folkliga radikala rörelser kan göra det omöjliga, möjligt uppfanns till stora delar av hjältar som Thomas Clarkson, Olaudah Equiano (Gustavvus Vasa) och Elisabeth Heyrick. Den sistnämnda var en kvinna, som hårt kritiserade de övriga i rörelsen för att endast kräva gradvist avskaffande av slavhandel. När antislaverirörelsen höll på att tappa fart lyckades hon vända vinden, och själv bilda 70 nya lokala antislaveriföreningar.

Kort sagt en bok att som historie- och politiskt intresserad person, både bli glad av och kanske framförallt bli inspirerad av.

Sen kan man ju bara hoppas att kampen för att få bort dagens slavhandel; trafficking och exploatering av arbetare i länder, där fria fackföreningar är förbjudna, ska bli mer framgångsrik

Bloggtoppen.se