Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

torsdag, juni 29, 2006

Demokratisera riksbanken!

För några år sedan var det högsta mode att demokratin (dvs folkets valda representanter) skulle ha så lite som möjligt att säga till om vad gäller ekonomiska frågor. Förmenta experter skulle styra istället. Politikerna skulle likt Odyssevs få bestämma vart man skulle, men sen skulle de bindas vid masten så att inte de hemska sirenerna skulle lura skeppet i elände. Resultatet blev bland annat regeringens Bildts "framgångsrika" räntekamp mot krisen i början av 90 talet.

Ett annat resultat av expertfilosofin var att man gjorde riksbanken oberoende av riksdagen. Banken fick i uppgift att hålla inflationen kring 2% årligen. En uppgift som banken har misslyckats med varje enskilt år. I flera år har banken jagat en nästan obefintlig inflation. resultatet får hela Sveriges folk betala i form av en onödigt hög arbetslöshet.

Nu signalerar riksbankens vice vd att banken inte bara ska jaga icke existerande inflation, den ska dessutom ta ansvar för hur hushållens skuldsättning ser ut och för hur priserna på fastighetsmarknaden utvecklar sig. Som demokrat kan jag inte låta bli att oroa mig över hur denna icke demokratiska institution nu tydligen vill ta kontroll över hela det ekonomiska livet. Det är dags att ställa riksbanken under folklig kontroll.

2 Comments:

At 6:08 em, Anonymous Hans Kilsved said...

Det är överhettningen på bostadsmarknaden som motiverat räntehöjningen. Samtidigt lägger räntehöjningen broms på tillväxten och så länge det finns påtaglig arbetslöshet borde vi inte vara oroliga för överhettning på arbetsmarknaden. Jag tycker att regeringen borde ha funderat över att sänka taket för avdragsgilla låneräntor och/eller sänka skattesubventionen från 30 procent till en lägre nivå. Det vore mer relevant.

 
At 6:57 em, Blogger Dag said...

Du har helt rätt i att regeringen borde ingripa för att dämpa överhettningen på bostadsmarknaden. Underlåtenheten att göra det riskerar att ställa till ett rejält elände för enskilda individer såväl som samhällsekonomin i stort när "bostadsbubblan" spricker.

Min pooäng är att den typen av åtgärder måste stå under demokratisk kontroll. Det är riksdagen och ytterst folket som måste få bestämma över vilken bostadspolitik som ska föras.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se