Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

torsdag, augusti 10, 2006

Dansk humor....?......
En stor del av min sommar tillbringade jag i vårt sydliga grannland Danmark. Ett land som jag tycker mycket om. För det mesta....

Tyvärr har danmark en borgerlig regering som stöds av det främlingsfientliga Dansk Folkeparti. Den har jag skällt på i tidigare inlägg.

Sen har ju Danskarna en annan humor (tror jag) än vad vi svenskar har. Undrar vad som skulle hända om Tipstjänst i Sverige hade samma reklamkampanjer som deras motsvarighet i Danmark har. Posted by Picasa

6 Comments:

At 7:20 em, Anonymous Erik Laakso said...

Dag.
Jag tror att vi har ungefär likadan humor i de två grannländerna, det där var ju lite småkul tycker jag i alla fall. Men vi har blivit så otroligt politiskt korrekta här i landet så vi törs ju inte dra på mun åt skämt som driver med könsrollerna om det kan misstänkas att vi därmed är sexister. Därför var naturligtvis det danska skämtet inte roligt trots att jag tyckte det var småkul utan min reaktion berodde på att jag är präglad av det patriarkala samhället varmed jag naturligtvis omvänder mig och slutar le. ;)

 
At 5:23 em, Blogger Dag said...

Jag hade inte kunnat utrycka det bättre själv....

 
At 3:46 em, Blogger Gabriella said...

Men Erik och Dag, tycker ni verkligen sådär? Är det roligt att skämta om något som faktiskt är anledningen till att vi har de orättvisor mellan könen som vi har.

Hade vi inte haft könsroller hade det inte funnits någon grund till diskriminering.

Jag kanske kan förstå tanken med att "man kan skämta om allt" eller nåt, men jag tycker att det resonemanget som Erik för är ganska unket och jag blev ganska besviken på dig Dag som höll med.

Fruktansvärt fånig och konservativ reklamfilm om ni frågar mig. Och om ert resonemang skulle fungera så bygger det på att danska män skulle vara mer medvetna än svenska och kunna genomskåda reklamen på något sätt. Jag tror tyvärr inte det. Den är inte bättre än den damprydda reklamen för bilmässan.

//Gabriella, troligen helt humorbefriad

 
At 4:37 em, Blogger Anna Ardin said...

Dag, jag håller med om ditt originalinlägg, jag tror att feminismen nått så pass långt i Sverige att färre och färre tycker det är kul med sexistskämt. Att vi har en annan humor än danskarna för att de inte kommit lika långt.

Kanske missförstod du Eriks kommentar? Han menar alltså att feminismen gått för långt och att det INTE är ett patriarkalt samhälle som gör att nedvärderande skämt om kvinnor är roliga, vilket det ju förstås är. På samma sätt som bögskämt och rasskämt är roliga i homofoba och rasistiska samhällen.

Vissa kallar det att vara politiskt korrekthet att inte kränka människor, jag kallar det hyfs.

 
At 7:59 em, Blogger Dag said...

Jag inser att jag kan missförstås. Min inställning är självfallet att jag är kraftig anhängare av ökad jämställdhet.(Feminism om man så vill.) Jag tycker att det är en självklar hållning utifrån min socialistiska jämlikhetssyn.

Sen tycker jag att man bör kunna skoja om det mesta. I synnerhet är jag övertygad om att en värld där kvinnor inte skrattar åt de dödstöntiga och fåniga männen emellanåt vore ganska trist.

Fast det är klart det är viktigt att fundera över humorns innehåll också. Den kan lätt glida över i att bli en del av av något annat.

 
At 8:08 em, Blogger Anna Ardin said...

Ja, det har du rätt i, att det lätt kan glida över. Och jag tycker att det är bra att du står upp för feminismen!

Att "kvinnorna" ska skratta åt "männen" är inte möjligt om man inte har väldigt strikta könsroller och vattentäta skott däremellan. Att däremot skratta åt vissa töntiga män är ju förstås en annan sak.

Jag håller med om att man kan skämta om allt, men inte på vilket sätt som helst.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se