Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, augusti 09, 2006

Fastighetskatten

Så diskuteras fastighetskatten igen.

Borgerliga valstrateger jublar. Jag tror dock att de biter sig i tummen. Oaktat villaägarnas riksförbunds pöpelartade demonstrationer, så är jag ganska övertygad om att en stor andel av befolkningen faktiskt anser att det är rimligt att man tar ut fastighetskatt.

För det första är det en skatt som inte flyttar utomlands. för det andra så är det ganska många väljare, inte minst i storstadsområdena som är djupt upprörda över de alldeles för stora klassklyftorna. Mellan rika välmående villakommuner, och andra mer fattiga och utsatta storstadsområden. Jag vet att Högdalen-borna bara för att ta ett exempel tycker att det är högsta grad rimligt att Lidingö och Täby villaägarna betalar fastighetskatt.

Sen är det annan sak att man gott kan behöva se över hur systemet fungerar och ser ut. För den bofasta skärgårdsbefolkningen, utan höga inkomster kan fastighetskatten vara ett problem. En reformerad fastighetsbeskattning kombinerat med hyreshusbyggande i skärgården kan vara en lösning av deras problem.

Bloggtoppen.se