Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

lördag, oktober 21, 2006

Förtroenderådet samlat


Idag hade det socialdemokratiska partiets förtroenderåd möte. Uppgiften för dagen var att utse valberedning inför partikongressen i mars nästa år. Då skall ny partiordförande väljas.

Partiets avgående ordförande Göran Persson inledde eftervalsdiskussionen. Det var ett mycket inspirerande tal som handlade om kampen för rättvisa och ökad jämlikhet och vår strategi visavi den borgerliga regeringen. Inte minst striden mot borgarnas dråpslag gentemot arbetslöshetsförsäkringen poängterades. Vidare uppehöll sig GP kring de borgerliga attackerna mot vuxenundervisningen. Inte minst deras förslag om att försvåra för ungdomar med yrkeserfarenhet att läsa vidare på kritiserade hårt.

En lång stund uppehöll sig GP kring hur socialdemokratin skall återerövra Storstockholmsregionen. Partiordförande poängterade att vi måste förbättra och förändra situationen i Stockholm i hela landets intresse. hela socialdemokratin behöver utveckla vår storstockholmspolitik. Vinner borgarna Stockholm, så blir det lätt majoritet för systemskifte i hela landet.

Även om Görans ord gläder mig mycket, så kan man ju inte låta bli att önska att en del av den insikten hade synts innan det senaste valet.

Posted by Picasa

8 Comments:

At 2:37 em, Anonymous Anonym said...

Hej!

Göteborgs sossarna gjorde ett bra valresultat, enligt Aktuellt i Politiken. En stad som också har förorter, hög andel med utländsk bakgrund, en hög andel arbetslösa. Har storebror någonting att lära av lillebror? (Stockholm -Göteborg). Ja det tror jag, viktigt att utbyta erfarenheter med varandra.

Hälsningar
Rustan Rydman
Maria-Södra stations (s)-förening

 
At 10:08 fm, Blogger Dag said...

Visst har stockholms arbetarrörelse mycket att lära av Göteborg. Även om man ska kopmma ihåg att Göteborgs väljarkår rent sociologiskt skiljer sig betydligt från Stockholm. göteborg är en klassisk arbetarstad, Stockholm en tjänstemannastad.

Mer iintressant är att de flesta europeiska storstäder lutar åt vänster. jag tror att det finns goda möjligheter att vinna stockholm för progressiva vänstervärderingar. Det handlar om att bejaka radikalism och modernitet.

 
At 12:40 em, Anonymous Lasse B said...

Göteborgs sossarna har ilsket försvarat sin stad i alla väder. Stockholmssossarna låter regeringen köra med dem, bygger tullar och skickar alla överskott till andra delar av landet. Vad konstigt att s ökade i gbg och blev krossade i sthlm...

 
At 5:11 em, Blogger Dag said...

Kära Lasse B. Nog kan jag hålla med dig om att Göteborgs socialdemokrati gynnas av att ha en så pass skicklig företrädare som Göran Johansson.

Däremot är det rent borgerligt trams att komma dragandes med skatteutjämningen. Om man menade allvar från borgerligt håll kring den frågan så skulle skatteutjämningen ha avskaffats redan under tidigare borgerliga regeringar.

Tro mig den kommer inte avskaffas nu heller. I grunden är nämligen de flesta överens om att sveriges rikaste region (Stockholm, har ett ansvar för välfärden i resten av Sverige.

Sen tycker moderata politiker att det är kul att försöka ställa Stockholm i stridsställning mot resten av landet. men som sagt, upp till bevis i så fall.

 
At 3:55 em, Anonymous Anonym said...

Fast du kan ju inte neka till att bilden av att persson gjort som han vill med stadshusfolket varit ganska tydlig? GJ däremot har ju skällt som en bandhund på regeringen när han ansett att gbg mobbats.

Ingen vill väl avskaffa utjämningen. Men den skenade faktiskt mellan 98 och 02.

lasse b

 
At 10:16 fm, Blogger Dag said...

Om nu alla vill ha kvar skatteutjämningen så borde det väl höras i retoriken. Inför landstingsvalet 2002 lät den dåvarande borgerliga majoriteten klistra upp affiskher över hela länet (betalada av landstinget) där man gick till storms mot hela skatteutsjämningssystemet och krävde dess avskaffande. Chris Heister (M) ledande landstingsmoderat har skätt på HELA skatteutjämningssytemet i nästan varenda debatt under den gångna mandatperioden.

Jag har hela tiden sagt att jag är för skatteutjämning. Men att jag ör kritisk mot delar av utformningen. Det har inte moderatrena låtit sig nöja med.

 
At 9:51 em, Anonymous Anonym said...

Nu diskuterade vi väl varför sossarna i stockholm sjönk som stenar. Det faktum att ledningen för ditt parti struntar blankt i stockholm och stockholmarna spelar uppenbarligen en roll eftersom det gått bättre i andra större städer.

Därmed inte sagt att stockholmsossarna inte bryr sig om stan. Det gör ni säkert. Men er ledning håller inte med er och till skillnad från Göran Johansson är ni för strykrädda för att säga emot Persson och Nuder. Därför gick det som det gick.

lasse b

 
At 10:18 em, Blogger Dag said...

Vi diskuterade socialdemokratins valresultat i Stockholm OCH skatteutjämningen som du tyckte var ett exempel på socialdemokratins stockholmsfientlighet. Sen påpekade jag att det är upp till bevis för borgerligheten i denna fråga. vare sig mer eller mindre.

Det återstår att se hur det går för de borgerliga nu, i praktiken.

Ett i mitt tycke upprörande exempel på den nya borgerliga regeringens stockholmsfientlighet är ju till exempel den skandallösa hanteringen av Citybanan.En överenskommelse som samtliga partier i stadshuset och landstinget ställt sig bakom. Men som den borgerliga regeringen inte drar sig en sekund för att riskera.
kan det bero på att centerpartisterna inte vill ha stora järnvägsinvesteringar i Stockholm?

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se