Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, oktober 17, 2006

Mycket händer nu....

Att den borgerliga budgeten kommer öka klassklyftorna och skapa ett låglöneproletariat är uppenbart.

Risken är också stor för att den kommer att krångla till medborgarnas vardag och ställa till med kaos i sjukvården. Den befängda idén att arbetsgivarna rakt upp och ner skall kunna ställa krav på sjukintyg från första dagen kommer ställa till med ett riktigt elände på landstingets vårdcentraler. Mängder av läkare kommer behövas sättas in bara för att skriva under läkarintyg i Stockholm. Enligt beräkningar som vi tagit fram skulle det i värsta fall innebära att 277 av Stockholms läns landstings läkare enbart skulle behövas avsättas för att skriva sjukintyg. Jag tycker att det finns viktigare och klokare saker att använda läkarkåren till.

Uppenbarligen har förnuftets apostlar sakta börjat göra sin röst hörd vad gäller Citybanan, som jag skrivit mycket om den här bloggen. Alternativet tredje spåret, tar lika lång tid att bygga och löser inte kapacitetsproblemen förbi Stockholm. Skulle man bygga tredje spåret så skulle man troligen vara tvungen att påbörja byget av citybanan i samma ögonblick som tredje spåret vore klart. Kaos och bortkastade pengar skulle vara den enda effekten. Nu signalerar regeringen att det inte är tvärstopp för Citybanan som gäller, banverket tillåts fortsätta sitt arbete.

Vad gäller socialdemokratins valnderlag så har fd folkhälsominister Morgan Johansson skrivit en i mitt tycke briljant politisk analys av läget. Hans tes är att högervridning av socialdemokratin kommer att lämna arbetar- och underklassväljarna övergivna. Risken är att de istället hamnar hos Sverigedemokraterna. Risken är att socialdemokratin får dela den danska socialdemokratins öde. Där har partiet gått åt höger i ett försök att efterlikna New Labour. Nu har socialdemokratiet i Danmark 20-25 % av väljarna. Samtidigt har det avskyvärda Dansk folkeparti 10-15% av valmanskåren. En stor del av dom är fd socialdemokrater.

Bloggtoppen.se