Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

torsdag, mars 01, 2007

Bemötandeproblem i sjukvården

Svensk sjukvård är på många sätt bland de världsledande. Den uppvisar strålande resultat vad gäller låg spädbarnsdödlighet samt förmåga att hantera cancersjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. dessutom till en unikt sett låg kostnad för den svenska samhällsekonomin.

Bemötande av patienterna och tillgängligheten är det däremot betydligt sämre med. Inte minst situationen på de stora akutsjukhusen är pressad. En orsak är att alldeles för många patienter som skulle kunna få lika bra och snabbare sjukvård i primärvården inte hittar dit utan istället söker sig till de överbelastade akutmottagningarna.

När vi styrde senast försökte vi satsa på att bygga upp närakuter för att öka kapaciteten i primärvården. Resultaten av det visar sig nu vara goda. folk är mer nöjda med primärvården än tidigare. Den nya borgerliga majoriteten är däremot internt splittrad i sin syn på närakuterna. Därför står det skrivet i stjärnorna vad som händer med dem i framtiden.

Nu är tillgänglighet och bemötandekrisen värre än någonsin vad gäller akutsjukhusen. Därför är det sorgligt att våra förslag om att skjuta till mer ekonomiska resurser till dem avvisats av den borgerliga majoriteten. För dem är det viktigaste att fundera vilka delar av akutsjukhusen som ska privatiseras. Inte att se till att sjukvården får tillräckliga resurser för att kunna hantera sina brister.

Etiketter:

2 Comments:

At 9:10 em, Blogger Patrik said...

Ni kan inte lyckats så bra med tanke på att statistiken artikeln hänvisar till gällde hur det var 2006 vs. 2005

 
At 10:11 em, Blogger Dag said...

Helt riktigt. Vi borde ha varit bättre.

Men fakta kvarstår; vi har bättre idéer och budgetförslag (+300 mkr för 2007) på hur situationen skulle kunna förbättras på akutsjukhusen än den nuvarande borgerliga majoriteten.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se