Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

måndag, mars 19, 2007

Göran dokumentären

Så har årets kanske mest spännande dokumentär börjat i Svt. Erik Fichtelius intervjuer med Göran under hans decennium som partiledare och statsminister.

Jag har ingen avsikt att dölja att jag var oroad över hur det hela skulle börja. Den oron kom inte besannas. Istället tror jag att TV serien kommer att visa mer av den Göran som jag har känt. En eftertänksam och klok person som kanske inte alltid har skildrats helt rättvist av media.

Fichtelius dokumentär är inte heller (om nu någon skulle ha trott det) en förbehållslös hyllning. Visst har Göran begått en hel del misstag. Visst kan man fundera över en del av hans omdömen och hans personomdömen. Men i det stora hela så blir jag grymt imponerad.

Att rensa upp efter det borgerliga Bildtfiaskot i början av 90 talet. Att genomföra en politik som i slutändan slutade med att nyliberalismen som politisk ideologi tvangs in i en så grundläggande förödmjukade reträtt, så att till och med moderaterna tvingas acceptera stora delar av den socialdemokratiska välfärdsmodellen är stort.

Strax därefter kom den första debatten mellan Mona och Reinfeldt. Jag tycker att Mona skötte den med den äran. För lite tid för varje ämne, men nog kom de viktigaste frågorna fram i mitt tycke. Varför ska man dra ner på de arbetsmarknadspolitiska utbildningsinsatserna när de behövs för att säkra arbetskraftsutbudet i framtiden? Varför ska man tala om för sjuåringar att deras arbete i skolan inte duger? Varför ska man stänga möjligheterna till högskolestudier för stora delar av ungdomsgrupperna? Och varför försöker allianspartierna sätta en stenålderspolitik i sjön, för familjepolitiken?

Mona angrep Fredrik med frenesi men hon gjorde det på ett mycket trevligt sätt. Det tror jag också betyder mycket. Politik handlar om skillnader. MEN politik och politikens trovärdighet förlorar om den förvandlas till gyttjebrottning.

7 Comments:

At 8:38 fm, Blogger Johan Ingerö said...

Tyckte också att det var en ganska intressant dokumentär och hoppas på ännu mer i de kommande tre avsnitten.

Men det där snacket om "nyliberalism" är verkligen lika utdaterat som jättebrillorna som Persson hade i mitten av nittiotalet. Är du verkligen så totalt okunnig om vad nyliberalism innebär? Menar du möjligen något annat än libertarianism?

Slutligen: Göran Persson har under tolv år som finans- och statsminister bekräftat de liberala ekonomernas teser. Han har försvarat den balanserade budgeten mot vänstersossar som velat köra med underskott för att finansiera stimulanspolitik. Han har stridit för samma konvergenskrav i EU. Han har satt inflationsbekämpningen högt på dagordningen. Han har med kraft motsatt sig devalveringspolitiken som fördes dels under Palme och Carlsson men även under borgerliga statsministrar.

Sammantaget: Göran Persson har erkänt Friedmans seger över Keynes och han har gjort det tydligare än någon annan statsminister, inklusive Bildt.

Känns inte det lite jobbigt för en gammal sjuttiotalssosse...?

 
At 11:53 fm, Blogger Dag said...

Man blir ju full av skratt.

Gyttjebrottningsmästaren själv är igång igen....

Även om man var politiskt verksam på sjuttiotalet (vilket jag var) så innebär det inte att man i varje givet ögonblick måste hävda eller tycka exakt samma saker då som nu.

Lika litet som om jag i skulle tycka att det vore tråkigt att de nyliberaler som jag mötte under 90 talet i M och FP idag är förpassade till den politiska öknen. Eller att de har tvingats byta politisk linje.

För att ta ett exempel; Nyliberalen Borg som under tidigt 90 tal uttalade sig på ett sådant sätt som bara kunde förstås som att han var emot demokrati och välfärdsstat.

Idag är samme Borg en uttalad försvarare av samma välfärdsstat som han hatade då. När sådant sker så har socialdemokratin definitivt vunnit värderingssegrar.

 
At 4:59 em, Blogger Johan Ingerö said...

Jag förnekar inte att Borg bytt linje, eller att den moderata omsvängningen bitvis är ett accepterande av socialdemokratiska problemförmuleringar.

Men Persson har svängt mer. Jag upprepar:

"Göran Persson har under tolv år som finans- och statsminister bekräftat de liberala ekonomernas teser. Han har försvarat den balanserade budgeten mot vänstersossar som velat köra med underskott för att finansiera stimulanspolitik. Han har stridit för samma konvergenskrav i EU. Han har satt inflationsbekämpningen högt på dagordningen. Han har med kraft motsatt sig devalveringspolitiken som fördes dels under Palme och Carlsson men även under borgerliga statsministrar."

Kan dessutom tillägga att han försvarar riksbankens oberoende och därmed erkänner att penning- och räntepolitiken inte kan användas som ekonomisk stabilisator.

Alltså: monetarism har segrat över keynesianism ÄVEN i den socialdemokratiska partiledningen. Förnekar du det?

 
At 11:05 fm, Blogger Dag said...

i mitt fina arbetsrum har jag en gammal fin affisch med Gunnar Emanuel sträng från valet 1970.. han ser mysigt surgubbig ut samtidigt som han deklarerar...

"Prisökningarna ska bekämpas med stram ekonomi. Inte med arbetslöshet".

sunda statsfinanser är en grundläggande förutsättning för en stor välmående offentlig sektor. det är ingen ny socialdemokratisk uppfattning.

 
At 11:28 fm, Blogger Johan Ingerö said...

Du anser alltså i likhet med undertecknad att riksbanken ska var självständig och att monetarismens principer ska vara grunden för den ekonomiska politiken?

Det innebär i så fall att du ändrat uppfattning sedan du skrev detta: http://daglarsson.blogspot.com/2007/02/dagens-sanningsgare.html

 
At 10:01 fm, Blogger Dag said...

Nej du.Jag är ledsen över att göra dig besviken.

Jag anser precis som Gunnar Emanuel att folkvalda politiker ska bestämma den ekonomiska politiken. Strängs syn på så kallat "politiskt oberoende" nationalekonomer var inte nådig. Han litade inte på dem. Och han ansåg att de flesta går i överklassens och kapitalets ledband.

Sen insåg han att om man vill ha en stark offentlig välfärd så måste man vårda de offentliga finanserna. Underskott, för hög inflation samt hög ränta omöjliggör den socialdemokratiska välfärdsmodellen.

 
At 7:13 em, Blogger Johan Ingerö said...

Min fråga handlade ju främst om vad dagens socialdemokrater anser om den ekonomiska politiken. Faktum är att riksbanken är självständig sedan den första januari 1999, vilket alltså skedde under en socialdemokratisk regering.

Vid det laget hade Gunnar Sträg lämnat regeringen, som bekant.

Vad gammelsossar ansåg vet jag. Det jag försöker få dig att medge är att den enskilt största liberaliseringen och den största anpassningen från Keynes till Friedman har skett under socialdemokratisk regering.

Medger dock att det är underhållande att se hur du försöker blanda bort korten.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se