Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, maj 15, 2007

Inrätta en patientblogg!

Stockholm 21.40

Idag har jag suttit i landstingshuset sen 07.00 i morse. Vi har landstingsfullmäktigemöte. Solen lyser/lyste utanför och själv har jag varit inlåst i en mörk och dunkel landstingssal. Men jag har roligt. Mängder med debatter och mycket politik. Vad mer kan man önska sig? I bloggsammanhang kan man väl dessutom stolt, påpeka att jag har motionerat om att landstinget borde ha en allmän patientblogg....

"INRÄTTA EN PATIENTBLOGG

Att fritt få välja sin läkare borde vara en självklarhet inom vården. Sedan flera år finns politiska beslut om att valfrihet ska råda. Men tyvärr har det varit svårt att få genomslag för det i vårdens praktiska vardag.


Massor med insatser har gjorts. Nytt sätt att ersätta vårdcentraler och läkare så att det blir intressant att ta emot fler besök. Tydliga krav i avtal på information ska lämnas om valfriheten. Ändå möts alldeles för många patienter av beskedet om vilken vårdcentral och läkare som de ”tillhör”. Så kan det inte fortsätta.

Mycket talar för att det inte blir rejält tryck bakom kravet på valfrihet förrän det blir tydligt med vad som händer med de vårdcentraler som inte motsvarar befolkningens förväntningar.

Men då måste patientens ställning stärkas. Precis som alla nu för tiden bloggar om stort och smått så borde alla patienter i Stockholms län ges möjlighet att lämna sina synpunkter om vården på nätet. Vilket bemötande man fick, om var vården bra, hur var tillgängligheten. Och om man vill rekommendera vårdcentralen till sina arbetskamrater eller granne.

www.Vardguiden finns redan idag på nätet. Jag tycker att det är hög tid att där öppna upp för en sida där patienternas åsikter kommer fram. Metoden testas sedan en tid i England. Och jag kan lova att där finns mycket intressant att läsa – även för den som är svensk patient!

I hälso-och sjukvårdsnämnden har vi socialdemokrater lagt förslag på detta. Tyvärr har de borgerliga majoriteten valt att avslå förslaget. Vi socialdemokrater står på patientens sida i vården. Inte som moderaterna på vårdföretagens.

Synpunkter på vården borde ut på nätet. Vårdens resultat måste bli offentliga. Patientens åsikt och fria val är viktiga delar om vi ska kunna tala om en hälso- och sjukvård i världsklass."

Bloggtoppen.se