Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

torsdag, juli 19, 2007

Idag är Expressen sanningsägare.

Jag har semester. Det betyder emellertid inte att jag slutat följa nyhetsflödet. Expressens ledare om den skenande HIV epidemin bland missbrukare i Stockholm förtjänar definitivt att uppmärksammas. Sanningen är att det finns en majoritet bland landstingets folkvalda som vill stoppa epidemin. Birgitta Rydberg (fp) står i vägen. (Än så länge)

3 Comments:

At 4:36 em, Blogger Johan Ingerö said...

Det finns alltså frågor där vi är ense. Även jag är en varm anhängare av sprutbyten och hade en och annan dust med Birgitta om den saken när jag ingick i landstingsgruppen.

Men min minnesbild från förra mandatperioden är att ni då var motståndare till just detta. Givet att jag minns rätt; vad var det som fick er att svänga?

 
At 1:23 em, Blogger Dag said...

Kul att höra av dig Johan. hoppas att du har en bra sommar.

Sprutbytesfrågan är svår och kontroversiell. Många i mitt parti (bl.a Sven Britton och Gertud Sigurdsen) är starka motståndare till ett sprutbytesprogram i stockholm.

Själv har jag länge också varit motståndare. Det som fått mig att byta uppfattning är diverse samtal med flera läkare som arbetar intensivt för att hejda spridningen av HIV i Stockholm. Däribland Venhälsan på Södersjukhuset.

Vi behöver ett sprutbytesprogram i Stockholm. Inte minst den väslkötta verksamheten i skåne bevisar att det går att ha ett sådant och samtidigt bedriva en ristriktiv antinarkotika politik.

Jag vill däremot inte ha det som i Oslo där man har ett sprutningsrum där kommunanställd personal vid behov hjälper till med själva injicerandet. I Oslo delar man dessutom ut sprutor närmast utan någon som helst kontroll via en lucka i väggen direkt ut på gatan. vilket jag tycker är uppseendeväckande.

Ha en fortsatt god sommar.

 
At 9:41 em, Blogger Johan Ingerö said...

Jodå, sommaren är god, om än något befriad från semester.

Jag är glad att du svängt och hoppas att du kan förmå fler av dina partivänner att göra detsamma. Birgitta R har också svängt, fast åt fel håll.

Jag tror faktiskt att den här frågan skulle kunna gå igenom landstingsfullmäktige om alla partiers ledamöter samvetsröstade istället för att träla under partilinjer. Så borde för övrigt fler frågor avgöras, anser jag. Partier är på många sätt bra konstruktioner, men de kan även vara hämmande. Av bland annat det skälet är jag inte längre medlem i något.

För att vi inte ska bli alltför ense (vissa traditioner bör man hålla på) så vill jag även påpeka att jag tvivlar på att kriminaliseringen av bruk (notera: endast bruk) av narkotika slår fel. Oavsett våra meningsskiljaktigheter är vi ju båda engagerade i att hjälpa de som har det jävligast, och få har det jävligare än missbrukarna.

Fyra år som nämndeman lärde mig att det finns få sysslor som är så meningslösa som att åtala och döma människor för att de är sjuka. Vi gör det inte med alkoholister och borde inte göra det med knarkare heller.

Glad sommar!

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se