Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, augusti 28, 2007

Privata fängelser?

Som SSU:are under stenåldern fick man gå diverse politiska och ideologiska kurser. Där fick man bland annat läsa om Manchesterliberalismen, 1800 talets nyliberaler. De tyckte att allt kunde av marknaden, av det privata utom själva nattväktarstaten. Dess uppgift bar att skydda den privata egendomsrätten. I princip betydde det att armén, polisen, domstolarna och fängelserna skulle skötas av det allmänna. Det var statens grundläggande myndighetsutövning.

På vissa områden går dagens moderata samlingsparti längre än vad dåtidens Manchesterliberaler någonsin hade vågat drömma om.

I dag öppnar landets moderata justitieminister upp för att privatisera fängelserna. med motivet att så länge myndighetsutövningen inte privatiseras så är det ok. För mig är det obegripligt att inte kalla frihetsberövande av enskilda medborgare för myndighetsutövning.

2 Comments:

At 2:51 em, Blogger Johan Ingerö said...

Så Kriminellas Revanch I Samhället är manchesterliberaler? Har du några fler nyheter att förmedla? Det har inte fallit dig in att de villd riva fängelser eftersom de har egen erfarenhet av hur uselt staten har skött dem?

 
At 2:32 em, Blogger Dag said...

I den här frågan är de manchesterliberaler. Det är riktigt. Sen är det en förträfflig organisation på många andra sätt.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se