Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, augusti 15, 2007

Sjukskrivning pga utbrändhet

SvD: Socialstyrelsen: "Folk har feltolkat oss"

Så pågår debatten om huruvida det är rätt att socialstyrelsen vill utfärda/skärpa riktlinjerna för sjukskrivning på grund av utbrändhet.

Min uppfattning är att det är bra att socialstyrelsen utfärdar riktlinjer för detta. Det måste vara oerhört svårt för den enskilde läkaren att göra en vettig bedömning av detta tillstånd eftersom utbrändhet yttrar sig oerhört olika mellan olika individer. Orsaken till utbrändhet beror ju också på helt olika saker för olika människor.

Långa sjukskrivningar kan ju knappast förbättra situationen om det är arbetet det beror på. Då vore det det väl rimligare för de flesta att helt enkelt försöka byta jobb/arbetsplats. En lång sjukskrivning torde ju snarast förstärka känslan av utsatthet.

2 Comments:

At 8:15 em, Anonymous Anonym said...

Hej!

Jag tror att det behövs mer kunskap om utmattningssyndrom det brukar kallas för utbrändhet (stressrelaterade besvär).

Läkarna och vårdprofessionen behöver bättre riktlinjer när det gäller att ställa rätt diagnos. Stressbesvär kan yttra sig på olika sätt tex sömnbesvär, koncentrationssvårigheter.
Stress kan sätta sig i olika
delar av kroppen. Lurig som en flugsvamp.

Socialstyrelsen arbetsmaterial om riktlinjer var tydligen inte förankrat på ett bra sätt.
Turen att massmedia var på hugget.
Socialstyrelsen fick backa rejält.

Häromdagen ägde en radiodebatt rum
(P1 kl 16.10 - 17/8) om utbrändhet medverkande bl a DN:s ledar-skribent Hanne Kjöller och professor emeritus Marie Åsberg, KI.

Åsberg som har forskat i utmattningssyndrom redovisade att följande personer oftast drabbas av utmattningssyndrom: Kvinnor inom den offentliga sektorn, kvinnor som tar ett stort ansvar för hem och barn, kvinnor som tar hand om sin gamla mamma. Kvinnor som är duktiga på jobbet, ökat ansvar och befogenheter, kvinnor som oftast jobbar som mellan chefer.

En kommentar man kan dra av Marie Åsbergs resonomang är att för "många bollar i luften" är riskfaktor för olika stressbesvär. Lätt hänt att mellanchefer hamnnar i en buffertroll mellan arbets-tagare och högre chefer, för att citera arbetspsykolgerna

Debatten måste handlar mer om hur löntagarns arbetsmiljö kan förbättras på olika sätt.
Samt hur rehabiliteringen kan färbättras. LO, TCO och Sacos företrädare måste höras mer i sjukskrivningsdebatten.


Hälsningar
Rustan Rydman
Södermalm

 
At 9:53 fm, Blogger Dag said...

Instämmer i mycket av dina resonemang Rustan.

Jag tror att man behöver arbeta mycket med hur arbetslivet ser ut/fungerar.

Samtidigt vidhåller jag att jag tror att enbart sjukskrivning pga utbrändhet i väldigt många fall är rent kontraproduktivt.

ps.

I övrigt måste tilläggas att borgarregeringens ambition att finansiera sina skattesänkningar genom ytterligare karensdag är djupt upprörande.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se