Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

fredag, september 14, 2007

Vårdval Stockholm och rättvisan

Det kan ju knappast vara någon nyhet för er som läser den här bloggen att de borgerliga nu sätter det gigantiska vårdexperimentet "vårdval Stockholm" i sjön.

Jag känner mycket stor oro för dess konsekvenser vad gäller sjukvårdens utbud och kvalité till de som har sämst hälsa i länet. Den oron stillas ju inte när Centrum för folkhälsa igår presenterade en rapport som visar att de medborgare som har sämst hälsa alltför ofta avstår från den sjukvård som de borde få.

Vårdval Stockholm med dess fria etableringsrätt och bristande ekonomiska förutsättningar för att ge god vård i utsatta bostadsområden kommer med största sannolikhet att förstärka klassorättvisorna vad gäller sjukvården i Stockholm.

1 Comments:

At 7:49 em, Anonymous Anonym said...

Hej!

Centrum för folkhälsa rapport som presenterades häromdagen visar på att medborgare som har sämst hälsa alltför ofta avstår från den sjukvård som de borde få.

Det är tråkigt att läsa 2007.

Jag förmodar att det är grupper som även har en svag ekonomi.
Det finns ju som bekant ett samband mellan dålig hälsa och svag ekonomi.

Studera USA, fattiga människor är ofta överviktiga och feta. Har inte råd att äta näringsriktig mat. Ej heller tid att stå vid spisen. Långa arbetsdagar.

Jag är besviken över att läkare kåren så sällan hörs i samhälls-debatten, t ex orsaker när det gäller sjukskrivningar, arbets-miljöproblem m.m.

Skå-Gustaf och Nils Bejerot var en radikal läkare under 1960-70-talet. Nämn några radikala läkare under senare år?

Endast cirka 8-12 procent av studenterna som läser på läkarubildningen har rötter från arbetarklassan, enligt SCB:s rapport ht-06.

Rustan Rydman
Södermalm

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se