Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, oktober 10, 2007

Vaccinera mot livmoderhalscancer NU!

Ett par hundra kvinnor dör varje år sedan de drabbats av livmoderhalscancer. I Stockholm handlar det om 20-30 kvinnor om året.

Sedan ett par år finns det fungerande vacciner mot det Geradsil och Cervarix. vaccinerna är godkända av 79 länders läkemedelsmyndigheter. I Danmark , Norge och USA är de redan inlagda i de allmänna vaccinationsprogrammen.

I Sverige avvaktar man. Skälet är ett så vitt jag förstår ekonomiskt ställningskrig mellan landstingen, staten och kommunerna om vem som ska stå för notan.

Samtidigt börjar de som har känner till att det finns bot med att för egen bekostnad vaccinera sina tonörsdöttrar. I Stockholms län har hitintills ca 7000 flickor blivit vaccinerade. Varav 4220 i stockholms läns Nordostkommuner (välmående befolkning).

I stockholms sydvästkommuner har bara 282 unga tjejer blivit vaccinerade (Fattigare bostadsområden, med sämre folkhälsa).

Revirstriderna och tövandet gör att vaccinatin mot livmoderhalscander har blivit en klassfråga.

Jag tycker att det är pinsamt. Stockholms läns landsting borde gå före. Liv är viktigare än krig om vem som ska stå för notan.

2 Comments:

At 6:28 fm, Anonymous Anonym said...

Fredde här. Vad kostar det för en vaccination?

 
At 8:36 fm, Blogger Dag said...

1800 kronor ifall man omfattas av högkostnadsskyddet. (Vilket unga tjejer gör i det här fallet)

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se