Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, november 06, 2007

Att vara stolt över sitt arv...

Läser i Aftonbladet att Folkets hus rörelsen håller på att plocka undan arbetarrörelsekonsten. Jag tycker att det är bedrövligt....

Det här är slutet på en utveckling där man bara ser folkets hus anläggningarna som vinstmaskiner och inte som kulturverksamheter. Värst är det nog i Stockholm. Steg för steg har man kastat ut arbetarrörelsens organisationer ur huset. Nästan inga har sin kontor kvar där. Man tillämpar en hyresprincip som gör det omöjligt för ideellt arbetande organisationer att ha sina möten där.

Nu senast när socialdemokratiska arbetarepartiet hade sin kongress i City Conference center som Folkets hus vid Norra Bantorget kallas nu för tiden så doldes Amelins röda fanor bakom täta draperier. Nu plockas konsten undan.

Till saken hör att City Conference center fortfarande ägs av den lokala fackföreningssrörelsen i Stockholm. Till saken hör att styrelsen fortfarande består av arbetarrörelseföreträdare. Fast företrädare som inte är stolta över sin rörelses kulturarv.

Nej jag tycker att man borde samla sig kring till att bygga en ny mötesplats för det radikala Stockholm. En plats där organisationer skulle kunna ha möten. där vanliga stockholmare skulle vara välkomna in. En plats där stockholms radikala arv- och kulturhistoria skulle vara något man visar fram med stolthet och glädje. Ja vi skulle till och med kunna kalla platsen för Stockholms folkets hus.

Tillägg

Under lördagens förtroenderådssammanträde nås jag av uppgifter om att Folkets hus styrelsen backat. Det är riktigt glädjande.

5 Comments:

At 10:46 em, Blogger Johan Ingerö said...

Radikalism = avgudadyrkan av målningar föreställande demonstratiosntåg från förra sekelskiftet?

Jag har respekt för dina och andras känslomässiga band till SAP-kollektivet, jag förstår varför ni högtidlighåpller minnet av sedan länge avgjorda strider. Men jag kan för mitt liv inte förstå vad som är så radikalt med något av detta. Snarare påminner det mig om det tonläge som mörkblå rojalister använder när de utbringar konungens skål eller spankulerar runt i livrustkammaren.

:-)

 
At 7:57 fm, Anonymous Anonym said...

I en tid när jakten på sjuka och arbetslösa gör före jakten på ekonomiska fifflare och högerkrafterna ropar på strejkförbud för fackföreningar som endast vill att arbetsköparna skall erbjuda arbetstagarna vättiga löner och arbetsförhållande, när det dessutom inte är mer än 75 år sedan man sköt demonstrerande arbetare här i Sverige då ska vi inte dölja det arv vi är satta att vårda. Det behövs nog ännu flera saker som påminner oss hur tunn och skör vår självklara demokrati är.
Det skulle inte heller förvåna mig om flera av de som nu på dagtid inte kan se Albin Amelin och Sven X:et Eriksson själva har "investerat" i någon liten tavla av dessa arbetarkonstnärer men då ligger de troligtvis i säkert förvar på banken.
Hälsar
Herr Nilsson

 
At 9:07 fm, Blogger Dag said...

Min grundinställning är att jag tycker att ALLA politiska demokratiska rörelser borde vara stolta över sitt kulturarv. Som demokratisk socialist känner jag stor stolthet när jag ser avbildningar av Per Albin och Tage. Det är antagligen en obotlig sjuka ;0).

 
At 11:30 fm, Blogger fredrik said...

"Nej jag tycker att man borde samla sig kring till att bygga en ny mötesplats för det radikala Stockholm. En plats där organisationer skulle kunna ha möten. där vanliga stockholmare skulle vara välkomna in. En plats där stockholms radikala arv- och kulturhistoria skulle vara något man visar fram med stolthet och glädje."

Du menar som ABF-huset, typ.

 
At 4:36 em, Blogger Dag said...

Typ, fast större :=)

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se