Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

onsdag, november 14, 2007

Danmark är inte Sverige....

Men det är ett land som är likt oss på många sätt och därför är dansk politik spännande och den kan lära oss mycket av vad som kan ske i vårt land.

Valet slutade som bekant med seger för den borgerliga regeringen. Det ser dessutom ut som att den kommer att fortsätta med stöd av det avskyvärda dansk folkeparti.

För socialdemokraterna i Danmark är valet ett svårt valnederlag. Man gör sitt sämsta valresultat någonsin. Socialistisk Folkeparti (ett parti utan kommunistisk bakgrund) mer än fördubblar sitt röstetal.

En del av mina danska vänner säger krasst att väljarna inte såg någon skillnad mellan Venstre och socialdemokraterna. Samt att den danska socialdemokratins röda hjärta numera finns hos Socialistisk folkeparti.

Vilket får mig att tänka på vad den gamle socialdemokratiske valstrategen Bo Krogvig alltid brukar predika om. " Det handlar om att hålla ihop partiet och om att vidga partiet både vänsterut och högerut. Tappar man endera flygeln så blir det mycket svårare att vinna val".

De danska partikamraterna har ägnat sig för mycket åt inbördeskrig och jag undrar vad den nuvarande partiledningen gjort för att se till att den danska socialdemokratins röda hjärta skulle känna sig hemma i partiet? Att man dessutom har lyckats med att köra sönder grunderna för facklig politisk samverkan gör ju inte saken bättre.

Ännu vet jag inte hur det har gått för min kandidat Lars Weiss, men jag återkommer.

Tillägg kl 11.15 I köpenhamn fick det röda blocket 61% av rösterna. Socialdemokraterna fick 4 mandat varav lars var uppställd på 4:e plats. Men sen så har ju Danmark ett renodlat personvalssystem....

Bloggtoppen.se