Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, december 18, 2007

Ut ur EU!

Så har domen kommit om Waxholmsfallet. EU domstolen slår fast att löntagarnas och fackföreningsrörelsens kamp för anständiga arbetsvillkor och löner strider mot kapitalets fria rörlighet- den inre marknaden.

Min övertygelse är att det här inte var det EU som majoriteten av svenskar röstade ja till när vi folkomröstade om medlemskapet.

Det rimliga nu är att kräva en ny folkomröstning om medlemskap i unionen. Vill folket att Sverige ska vara medlemmar i en union där kapitalets fria rörlighet och rätten till lönedumpning går före rätten att värna kollektivavtalens skydd åt löntagarna? Det tror inte jag.

5 Comments:

At 10:30 em, Anonymous Anonym said...

Du kan inte ha mycket i huvet du inte! Vi väntade för länge med att gå med i Eu nu ska vi går ur?

 
At 10:51 em, Blogger Dag said...

Mina fattningsförmågor kan man alltid diskutera. En sak vet jag emellertid, jag är ingen feg skit som inte vågar stå för mina åsikter.

 
At 2:24 em, Anonymous Rune said...

Det lettiska byggföretaget Lavals arbetare, hade lön enligt lettiskt kollektivavtal. Det gav runt 85 kronor i timmen. Laval var villigt att sluta svenskt avtal med Byggnads på lägstanivån 109 kronor. Men Byggnads krävde 145 kronor, som är snittlön i Stockholmsregionen.

Kräver Byggnads att Skånska och Norrländska byggföretag ska betala Stockholmslöner när dom gör jobb i STH? Nä allså var det för att det var ett utländskt företag som man ville driva bort. Arbetarsolidaritet, HA

 
At 7:23 em, Blogger Dag said...

Nu är det ju precis det som byggnads avdelnings i stockholm gör. Skånska och norrlänska arbetare får "stockholmslöner" helt i enlighet med kollektivavatlet när de arbetar i Stockholm. varför ska inte lettiska arbetare få det?

 
At 12:22 em, Blogger Johan Ingerö said...

Ja, man kan ju alltid diskutera olika lönenivåer i olika delar av landet, men Runes fråga förblir obesvarad: hur kan facket dra igång en blockad mot ett företag som är villig att teckna ett kollektivavtal på den nivå som avtalet stipulerar?

Svar: för att man inte vill ha konkurrens från utlänningar. Det är inte svårare än så. Alla fackpampar som pratar om att skydda letterna är äckliga hycklare. Man gormar inte "GO HOME" åt folk för att skydda deras intressen. Den där domen är det bästa som hänt sedan vi gick med i EU.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se