Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

tisdag, april 01, 2008

Vinnare av första april tävlingen är utan tvekan...

Foppatofflor förbjuds i SL-trafiken

[2008-04-01] Plastskor av typen ”foppatofflor”, kommer från och med nästa vecka förbjudas i SL-trafiken. SL har i stället utvecklat en godkänd alternativtoffel.

Tofflorna, som tidigare skapat stora problem inom andra delar av Landstinget, alstrar statisk elektricitet, vilket hotar att slå ut SLs nya biljettsystem med betydande intäktsförluster som följd.

Tester har visat att kretskorten i automatspärrarna påverkas av den elektricitet som bildas när en resenär i plasttofflor närmar sig, och spärren öppnar sig trots att giltig biljett saknas.

– Skälet till förbudet är naturligtvis främst intäktssäkring, men många resenärer har dessutom uppfattat plasttofflorna som ett estetiskt störande inslag i SL-trafiken. Vi vill ju inte ta på oss rollen som polis, men nu när telefonförbudet är hävt har vi hittat en lucka som medger ett helt nytt förbud, säger SLs vd Ingemar Ziegler.

SL-toffel med datachip i sulan

SL inledde hösten 2007 ett utvecklingsarbete för att ta fram en alternativ toffel till de resenärer som drabbas av förbudet. Arbetsgruppen utreder även möjligheterna att montera in ett datachip direkt i sulan som då fungerar som ett så kallat smart card med SL-biljett. Vältränade resenärer behöver alltså inget extrakort i plånboken utan behöver bara lyfta på benet och hålla toffeln mot kortläsaren.

– Jag ska inte sticka under stol med att det började som en nödlösning, men nu när vi ser möjligheterna med alternativtoffeln så kan jag bara konstatera att den tekniska utvecklingen öppnar fantastiska möjligheter som känns spännande och moderna, avslutar Ingemar Ziegler.


http://sl.se/Templates/Article.aspx?id=8460


Bloggtoppen.se