Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

torsdag, januari 22, 2009

Vårdgarantin är ett fiasko

Läser i DN att sjukhusen nu stoppar nya remisser för höft- och knäledsoperationer. Allt för att inte få böter om man inte lever upp till vårdgarantins krav på mottagande inom 30 dagar. Ytterst är detta ytterliggare symptom på den svåra sjukvårdskris som råder i borgerlighetens Stockholm.

Enligt de senaste tillgängliga siffrorna står nu 56 467 stockholmare i kö till sjukvården. 25 943 har väntat längre än vad vårdgarantin lovar. Vårdgarantin i Stockholm är ett tomt och innehållslöst löfte till medborgarna. Samtidigt lovar den borgerliga regeringens utredare lagstiftning och ännu mer långtgående vårdgarantiåtagande.

Inte ens Monty Python gänget hade kunnat skriva absurditeter som de som nu utspelar sig i Stockholms sjukvård för närvarande.... Köerna växer. Sjukhusen klarar inte vårdgarantin eftersom avtalskrav med hot om böter och otillräckliga resurser gör det omöjligt. Vårdgarantins löfte upprätthålls genom att sjuka människor inte längre får remiss till specialistläkare. Tragedin som gör att det trotts allt, inte fungerar som brittisk komedi är att det handlar om riktiga människors lidande.

Än mer absurt blir det mot bakgrund av att man infört vårdval vad gäller höft- och knäoperationer. Medborgarna har högtidligen tillförsäkrats rätten att välja vårdgivare som inte längre anser sig kunna ta emot remisser, eftersom förutsättningarna är orimliga.

Stockholms vårdkris beror på borgerlig inkompetens, men också på underfinansiering av sjukvården. Under flera år har de borgerliga prioriterat skattesänkningar framför fungerande vård. Hitintills har man minskat skatteintäkterna med 700 miljoner kronor om året i Stockholm.
I den budget som de antog i december förra året så står följande "Det är vår långsiktiga ambition att fortsätta att sänka skatten i landstinget".

Jag tyckte att det var orimlig borgerlig populism redan då. Nu när sjukhusen inte längre tar emot remisser från medborgare som behöver vård så avtecknar sig den målsättningen som än mer huvudlös. Sjukvården i Stockholm behöver mer resurser om man ska kunna fullfölja sitt uppdrag, inte mindre.

2 Comments:

At 9:53 fm, Anonymous Anonym said...

Tilläggas bör också att ortopedklinikernas handlingssätt innebär ett merarbete för vårdcentralerna vilket i sin tur innebär att vårdcentralerna får längre köer. Ett fint exempel på det John Seddon kallar för waste, dvs. spill på svenska. För den som är intresserad rekommenderar jag läsning av Seddons bok: Systems thinking in the Public Sector – the failure of the reform regime… and a manifesto for a better way som kom ut 2008.

 
At 10:58 em, Anonymous Anonym said...

Håller i princip med om att detta är synd. Dock tror jag i grunden på den reform som nu genomför, dvs. att de stora drakarnas (läs: akutsjukusen) ser över sitt uppdrag och skiftar ut viss vård till andra mindre och billigare vårdgivare. Denna reform tycker jag är det modigaste som skett inom svensk sjukvård på många år. Återstå att se om det håller hela vägen. Idén är dock rätt : vi kan inte göra stora mängder höfter och knän på Karolinska.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se