Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

lördag, februari 07, 2009

Sopgubbarnas strejk

Sopkaoset väntar.

Sopgubbarna i Stockholms innerstad och närförorer har gått ut i vild strejk basunerar nyhetsdrakarna ut. Orsaken är att det företag som vunnit stadens upphandling gjort det genom att lägga ett bud som innebär att att gubbarnas löner ska sänkas med 3-4000 kronor i månaden.

Transport som organiserar sopgubbarna menar att entreprenören bryter mot det gällande kollektivavtalet och har dragit saken inför Arbetsdomstolen.

Vad tidningarna inte skriver om är att konflikten i grunden orsakas av de borgerliga partiernas bristande respekt för ordning och reda på arbetsmarknaden. I den upphandlingspolitik som de bedriver i Stockholms stad (likadant är det i landstinget) så menar man att kollektivavtal inte är något som man kan ta hänsyn till i upphandlingar. Följden av deras upphandlingspolitik blir lönedumpning.

För egen del har jag inget emot att man handlar upp den här typen av tjänster. Det kan leda till både bättre priser för medborgarna och om man gör det rätt till förbättrad kvalitet. Men ett oavvisligt krav är att man kräver (redan i upphandlingsunderlaget) att alla som lägger bud ska vara beredda att acceptera kollektivavtals-liknande villkor. När vi socialdemokrater krävt detta så röstas vi ner av de borgerliga majoriteterna.

Att anställda i upphandlade verksamheter protesterar mot extrema lönesänkningar tycker jag är i allra högsta grad förståeligt. Nu får stockholmarna betala för borgerlig aningslöshet.

Ser nu att Roger Mogert har agerat i saken. Vilket jag tycker är bra. Ulla Hamiltons(M)försök att vrida sig undan ansvaret för en riktigt dåligt genomförd upphandling tycker jag talar för sig själv.

Etiketter:

21 Comments:

At 1:53 em, Blogger Zorba said...

Strejken är i högsta grad berättigad. Det företag som högeralliansen i stadshuset engagerat håller inte för en syn av de arbetsrättslagar och skattelagar vi har i det här landet. Sopgubbarna riskerar sin ekonomiska framtid om de går över till företaget.

 
At 7:23 em, Blogger Per Hagwall said...

Dag Larsson, varför röstaade socialdemokraterna ja till upphandlingen?

Varför stödjer Rogert Mogert en vild strejk som fördöms av facket och riktar sig mot ett beslut som Mogerts eget parti varit med om att ta? Är det den nya modellen för facklig-politisk samverkan?

 
At 7:50 fm, Blogger Dag said...

Eftersom jag inte sitter i nämnden så vet jag inte det.

Vad jag däremot vet att socialdemokraterna i stadsfullmäktige har krävt att alla som lägger bud i kommunala upphandlingar måste acceptera kollektivavtal. Detta har de borgerliga konsekvent stoppat.

 
At 12:42 em, Blogger Dag said...

Normalt utgår jag att från folk som påstår saker vet vad dom talar om. I det här faller gör Per Hagwall inte det, tyvärr. Efter kontroll med socialdemokraterna i Trafiknämnden framkommer följande....

(S) gick med på att man skulle upphandla tjänsten. När tid för beslut närmade sig, begärde (S) att få ta del av underlagen, vilket NEKADES dem. Därefter deltog inte (S9 i den slutliga upphandlingen.

 
At 10:26 em, Blogger Per Hagwall said...

Där ser man, man skall inte tro allt man läser i tidningen... Jag hoppas att Roger Mogert också har blivit missuppfattad om att han stödjer en olaglig strejk som underminerar LO:s auktoritet som avtalsslutande part och som fördöms av LO.

 
At 8:27 fm, Blogger Dag said...

Det får du fråga Mogert om. Själv tycker jag inte om vilda strejker. De slår undan förutsättningarna för överenskommelser på arbetsmarknaden.

Men jag tycker också väldigt illa om aningslös upphandlingspolitik som används i syfte att pressa ner anställdas löner. När så sker så förstår jag att folk blir förbannade.

 
At 12:21 em, Blogger Dag said...

Ser att strejken över. Bra för stockholmarna. Hoppas att entreprenören begriper att lönedumpning inte är en framkomlig väg.

 
At 10:31 fm, Blogger Johan Ingerö said...

Fantastiskt hur socialdemokrater ställer upp sig på led för att stödja en olaglig strejk som motiveras med motstånd mot ett beslut som socialdemokraterna varit med om att fatta.

SAP har blivit rena dagiset efter partiledarbytet.

 
At 10:33 fm, Blogger Johan Ingerö said...

Aha, så SAP var inte med o beslutet trots allt?

Partiet stödjer med andra ord enbart de vilda strejker som sker i ett med partiets syften förenligt mål.

Det känns ju betryggande.

 
At 10:01 em, Blogger Dag said...

Johan, det enda jag begär är att du bestämmer dig för på vilken grund vi socialdemokrater har fel.

 
At 11:29 em, Blogger Johan Ingerö said...

Dag,

Det är väl inte så svårt. Antingen står ni bakom den traditionella modellen eller så stöder ni vilda strejker. Men ni kan inte göra både och.

 
At 12:10 em, Blogger Dag said...

Eller så kan de borgerliga gå med på att man respekterar kollektivavtal när man handlar upp tjänster....

 
At 11:53 fm, Blogger Johan Ingerö said...

Och om så inte sker så är det rätt att stödja illegala strejker och därmed slå undan benen för seriöst fackföreningsarbete?

Okej.

 
At 1:11 em, Blogger Dag said...

Du får läsa mitt blogginlägg en gång till. Att jag förstår varför folk blir förbannade och att jag sympatiserar med dem är inte riktigt samma sak som det du försöker pådyvla mig.

Jag vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden. Det inkluderar att man håller sig till underskrivna avtal. Men en annan förutsättning är också att folkvalda politiker respekterar avtal när man genomför upphandlingar.

 
At 12:58 fm, Blogger Johan Ingerö said...

Sorry mannen, det där håller inte.

Avtal bör, inte minst enligt er socialdemokrater, slutas av arbetsmarknadens parter. Vitsen med att upphandla tjänster istället för att utföra dem i egen regi är att man överlåter vissa bedömningar på någon annan.

Om avtalet nu var så uselt så borde väl sopgubbarnas fackförening ha sanktionerat deras strejk, eller?

 
At 6:10 em, Anonymous Anonym said...

Johan skrev: "Om avtalet nu var så uselt så borde väl sopgubbarnas fackförening ha sanktionerat deras strejk, eller?".

Det du inte begriper något om ska du inte heller yra om mannen. Facket FÅR INTE stödja en vild strejk under pågående avtal. Hört talas om fredsplikt?

Roger Engvall/sophämtare

 
At 7:26 em, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 7:42 em, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 7:46 em, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 11:45 fm, Anonymous Anonym said...

Kan ingen plocka bort de här konstiga inläggen? Vi ska ju ha en seriös debatt.

 
At 11:15 em, Anonymous Anonym said...

Sopgubbarna tjänar alldeles för bra. 5000 i månaden vore tillräckligt för så okvalificerade arbetsuppgifter. En apa skulle klara att göra samma sak.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se