Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

fredag, mars 06, 2009

Regeringen pratar...Arbetslösheten ökar

Ibland hör jag folk som lite skämtsamt säger att borgerliga regeringar alltid har otur. Av en ren slump så växer budgetunderskott...ekonomin havererar och arbetslösheten ökar. Sen brukar den halvt skämtsamma kommentaren avslutas med att folk borde välja mer tursamma/lyckosamma regeringar.

Jag är nu inte så där hundraprocentigt övertygad om att det bara handlar om tur och otur. Snarare misstänker jag att en hel del handlar om hur man ser på statens och regeringens roll i förhållande till den så kallade fria marknaden.

Det som förvärrar situationen för Sverige i det nuvarande läget är;

- Nedmonteringen av trygghetssystemet på arbetsmarknaden, med åtföljande massflykt från arbetslöshetskassorna. Dessutom uppföljt av nedläggning av merparten av arbetsmarknadsutbildningarna.

- Vettlösa massiva skattesänkningar (under högkonjunktur). De pengarna som man sänkt skatterna med 2006-2008 skulle staten haft nytta av NU.

- Obefintlig statlig näringspolitik. Maud Olofsson tycks tro att krisen kan pratas bort. Samtidigt dör Sveriges verkstadsindustri som en följd av bank- och finanskrisen.

Den sistnämnda kritiken delas av många.

1 Comments:

At 8:35 fm, Blogger Peter Högberg said...

Men tänk om det är otur varje gång. Då är det ingen ide att låta ett gäng med otur komma till makten gång på gång ( Det där sista kändes som de styrt mycket mer än de har gjort)

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se