Dag

Landstingspolitiker (s) från Stockholm.

torsdag, april 02, 2009

Ett medelklassperspektiv

Att var femte ensamstående mor låter ibland bli att gå till doktorn därför att de inte har råd med patientavgifterna har Karolinska institutet visat tidigare i sina undersökningar rörande sjukvård och klassamhället.

Nu berättar City i dagens tidning att majblommans riksförbund har gjort en undersökning bland 1000 föräldrar med barn i grundskolan. Den undersökningen visar att var tionde förälder inte hämtar ut medicin till sina barn eftersom de inte har råd.

Jag tycker att det här ett problem och en utmaning som vi sjukvårdspolitiker borde ta oss en rejäl funderare kring. I det förslag till sjukvårdspolitiskt program som ska behandlas på partikongressen i höst finns resonemang om hur vi bättre borde kunna säkra allas rätt till god sjukvård.

Uppenbarligen tycker inte alla att det är ett problem att samhällsklass och fattigdom utestänger folk från sjukvård och läkemedel. I samma artikel kommenterar Landstingsrådet Birgitta Rydberg problemet med följande kommentar. " - Med högkostnadsskyddet betalar en familj högst 1800 kronor på ett år för alla barn. Dessutom finns en för hög antibiotikaförskrivning till små barn, så det behöver inte vara negativt att all medicin inte hämtas ut"

Snacka om att betrakta världen ur ett medelklassperspektiv....

2 Comments:

At 1:37 em, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 2:50 em, Blogger Dag said...

Anonyma fegisar debatterar jag inte med.

 

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se